MEMÒRIA HISTÒRICA

L'Ajuntament de Sóller farà un concurs d'idees per decidir el futur de la creu franquista

Li treurà la simbologia però no aclareix si l'esbucarà

L'Ajuntament de Sóller farà un concurs d'idees per decidir el futur del monument franquista dedicat als caiguts, situat a la plaça d'Espanya. "Volem saber quin és el seu valor patrimonial", ha dit Jaume Servera (MÉS), batle del municipi, qui també ha subratllat que la intenció de l'Ajuntament és acabar esbucant-lo. D'aquesta manera, el Consistori es justifica davant la polèmica que ha aixecat l'inici de l'expedient sobre la recuperació de la memòria històrica, que només preveu la retirada dels símbols d'aquest monòlit i l'esbucament de la creu dedicada al militar feixista Lizaoain, situada al camí que du al far de Muleta.

Per altra banda, el Consistori també subratlla que la retirada del monòlit suposaria un cost econòmic que, de moment, no es pot assumir, i que haurà d'implicar una remodelació de la plaça. "Així com estan les coses ara, encara no ho podem activar", ha indicat el primer edil. L'Ajuntament solleric ha comanat un informe al Grup de Recerca i Investigació de Sóller (GRES) perquè consideri els possibles valors patrimonials del monument.

La manca de contundència del Consistori solleric ha estat criticada per l'associació Memòria de Mallorca: "Poden demanar tants informes com considerin oportuns, però mai poden excusar-se en les opinions dels altres per fer la seva feina", ha indicat en un comunicat. L'associació que lluita per a la reparació de la memòria de les víctimes ha exigit al Consistori que "sense més dilacions" i "sense més justificacions" ordeni, perquè pot fer-ho, la demolició dels dos monuments.

MÉS i PSOE

L'equip de govern de Sóller està format per MÉS (5 regidors) i el PSOE (4). Els econacionalistes  havien donat a entendre abans d'eleccions que esbucarien el monument si un dia governaven. El PSOE, per part seva, duia l'aplicació de la Llei de la Memòria Històrica al seu programa electoral, però no hi especificava què feia comptes fer amb el monòlit, tal com ha confirmat el seu portaveu, Josep Lluís Colom.

Pel que fa al Partit Popular, que governava amb majoria absoluta el mandat passat, no es plantejà la retirada de simbologia franquista a Sóller. De fet, actuà per embellir aquesta creu l'any passat i convertí els dos safareigs de pedra que formen part del conjunt monumental en dos parterres en què se sembraren oliveres i arbustos. La mesura fou criticada pels dos partits que ara governen.

La Feixina i Son Servera

La possible decisió d'eliminar tan sols el decorat feixista del monòlit de Sóller, mantenint el monument d'empeus, seria la mateixa que es va prendre a Palma sota el mandat d'Aina Calvo, quan s'apostà per conservar el monument de la Feixina. Aleshores, l'Ajuntament defensà la seva decisió argumentant el seu suposat valor patrimonial (defensat per ARCA) i la interpretació jurídica –mitjançant un informe de la UIB– que el monument, sense simbologia afegida, podia retre homenatge a 'totes' les víctimes.

A Mallorca hi ha altres monuments que reten homenatge als feixistes. Un d'ells és la creu als caiguts de Son Servera, un municipi governat pel PSOE i els Independents per tercer mandat consecutiu. El monòlit està situat a la plaça de davant el local de la tercera edat. La seva simbologia franquista s'enretirà durant els anys 80. Malgrat que se'n va anunciar un desmuntatge l'any 2013, aquest no es va arribar a produir.

Les actuacions en matèria de Memòria Històrica a Sóller es discutiran en el ple del mes de setembre.


 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF