Publicitat
Publicitat

EDITORIAL

L'Estat es vol reafirmar amb centralisme

Mentre que molts ciutadans consideren insuficient i caduc l'estat de les autonomies, es veu que a Rajoy li ve gran i es vol reafirmar trepitjant-lo

La informació que avança avui l'ARA balears amb els detalls del recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de mines és reveladora dels canvis d'actitud del poder polític de l'Estat.

El president del govern, Mariano Rajoy, va decidir divendres dur al màxin tribunal una norma, la Llei de mines de Bauzá, perquè considera que té un article que va contra la Constitució. Aquest article no té gaire contingut jurídic, ja que es basa en un altre d'una llei anterior, feta per Jaume Matas.

Aquella norma, que data de final de 2005 i que el president avui condemnat per corrupta, es va decidir que fos inclosa en la Llei d'acompanyament dels pressuposts i mai no va ser recorreguda per l'Estat. Ni tan sols va merèixer que es generàs una comissió bilateral, com marca la llei quan hi ha una discrepància entre l'acció normativa autonòmica i les competències estatals.

Ara Madrid es despenja i admet que aquell article, el de 2005, declara el territori balear inexplotable des del punt de vista miner. És a dir, Matas va impedir i va posar molt difícil per llei que es poguessin encetar noves pedreres. I té sentit que sigui l'autonomia qui determini com vol que sigui el seu territori i així ho preveu l'ordenament jurídic, que reserva als representants dels ciutadans de cada comunitat la definicio del model territorial.

Llavors Madrid no va dir res, i ara li revé i pretén tombar via constitucional un article que deriva del que Zapatero no va recórrer. Invoca a l'Advocacia de l'Estat el principi que l'explotació de recursos naturals ha de ser marcada des de Madrid i no amb prioritat de criteri per l'administració autonòmica. Però ho fa amb 10 anys de retard i es desfà en justificacions per a l'alt tribunal, intentant evitar una previsible estirada d'orelles per extemporaneïtat.

Madrid fa tard amb la Llei de mines i fa tard amb aquesta obsessió recentralitzadora. Mentre que molts ciutadans consideren insuficient i caduc l'estat de les autonomies, es veu que a Rajoy li ve gran i es vol reafirmar trepitjant-lo. L'actual govern central no sembla ser conscient que si continua ofegant, alimenta els desitjos de molts ciutadans de desentendre's d'aquest estat o, com a mínim, dels seus patrons actuals.

 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 22/10/2017

Consultar aquesta edició en PDF