CULTURA

La Jove Orquestra de les Illes Balears es consolida amb l'adquisició d'una seu pròpia

La Fundació Sant Joan de Déu els cedeix un espai després d'arribar a acords, el primer dels quals és el concert benèfic el 30 de juny al teatre Principal

La Jove Orquestra de les Illes Balears (JOIB), amb tan sols mig any de vida, ja disposa de seu pròpia gràcies al conveni que ha acordat amb la Fundació Sant Joan de Déu, que els ha cedit l'antic convent de les Germanes Dominiques, propietat de la Fundació. Un dels punts del conveni és que "aquesta seu no sigui només de la jove orquestra, sinó que es comparteixi amb altres associacions artístiques perquè puguin tenir el seu espai", afirma el gerent de la JOIB, Joan Laínez. De fet, el Cor Ciutat de Mallorca i el Mallorca Gay Men's Chorus ja utilitzen les instal·lacions del convent.

La Fundació, que acull de manera temporal famílies amb vulnerabilitat social i treballa per la seva inserció, destaquen la satisfacció d'aquest conveni perquè "s'uneixen dos conceptes que solen estar separats: l'exclusió social i la cultura; una manera de no excloure i obrir-se a la comunitat", segons la directora del centre, Immaculada Iglesias. El primer fruit d'aquest acord serà el concert benèfic que es realitzarà el dimarts 30 de juny a les 20 h al teatre Principal de Palma a càrrec de la JOIB i el Cor Ciutat de Mallorca. La recaptació de les entrades serà destinat a la construcció d'un parc infantil al centre de la Fundació. A més, la Fundació ofereix la 'fila 0' perquè totes aquelles entitats i persones que vulguin col·laborar facin el seu donatiu a través d'un número de compte bancari.

A més, la JOIB realitzarà dos concerts benèfics a l'any per donar a conèixer l'espai cultural de la Fundació i les entitats que disposin de les instal·lacions hauran de donar un percentatge dels seus beneficis per finançar projectes que millorin el serveis del centre.

Fer arribar la música orquestral a totes les Illes

Aquest és un dels objectius principals de la JOIB, a través dels quals es pretén aconseguir audicions mitjançant l'ajuda d'ajuntaments i entitats privades. Prova d'això són els concerts que ja han realitzat a Andratx, Felanitx i Campos amb "gran afluència de públic", explica Joan Barceló, director de la JOIB. A més, volen convertir la JOIB en una entitat amb prestigi pensant en els joves músics professionals, els quals necessiten aquestes entitats per fer créixer les seves carreres.

De moment, però, els gairebé quaranta joves que componen l'orquestra reben "una formació didàctica" amb classes magistrals, a més de l'experiència d'interpretar en llocs tan emblemàtics com la Sagrada Família o estrenar obres de joves compositors com la simfonia 'Tramuntana' del mallorquí Antoni Mairata, que es farà el proper 28 de juny.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF