EL DRAMA DELS REFUGIATS
Misc 10/04/2016

Grècia: crisi en tres actes

Memòria gràfica d’una setmana recorrent els escenaris del drama dels refugiats al país més afectat per la crisi de l’euro cristina Mas / xavier bertral enviats especials / grècia

2 min
Grècia: crisi en tres actes

8 d’abril Nit al camp d’Idomeni

El so de la pluja, el fum de les fogueres que impregna la roba, el bar de l’estació ple de gent i milers de tendes de colors escampades sobre les vies i el fang. Famílies que proven de fer vida normal dins la foscor d’Idomeni, el camp de refugiats més gran d’Europa.

9 d’abril La rutina del refugiat

La majoria de persones d’Idomeni fa un mes que són en aquest racó del món. La rutina diària consisteix a preparar el menjar i arreglar la tenda. Molts diuen que els resulta psicològicament molt més dur que el viatge.

7 d’abril Ancorats al Pireu

El port del Pireu, a Atenes, acostumat al trànsit constant de passatgers i mercaderies, s’ha convertit en refugi obligat per a cinc mil persones, la majoria amb nens. Veuen amb recel la possibilitat del trasllat a un camp de l’exèrcit, fora de la ciutat.

9 d’abril Dia d’escola

Una cosa tan normal com anar a l’escola i tan excepcional per als nens atrapats a Idomeni. El dia que els voluntaris han començat les classes ha sigut una festa.

7 d’abril

La tristor en una foto

L’Ayam, pare de 6 fills, afganès de la ciutat de Kabul, ens va mostrar amb orgull i llàgrimes als ulls la foto de casa seva. El nostre intèrpret va ser el seu fill Aimal, de 16 anys, un noi que juga a futbol.

5 d’abril

El missatge en un tetrabric

Durant una manifestació al centre de detenció de Mória, a Lesbos, on els refugiats esperen la deportació a Turquia, els detinguts ens van llançar per damunt la tanca un missatge en què demanaven ajuda dins un tetrabric de suc. El missatge denuncia les males condicions en què estan detinguts sense haver comès cap delicte. La policia ens va impedir acostar-nos-hi.

5 d’abril El camp de Karatepé

A prop de Mitilene, capital de Lesbos, hi ha el camp de refugiats de Karatepé. Acull famílies, com la del Brahim (samarreta blanca), de 40 anys. Han viatjat des de la ciutat de Homs, a Síria, amb dos fills afectats per un atac químic.

6 d’abril Nit a l’Egeu amb els socorristes de Proactiva

Els socorristes de Proactiva ens van donar l’oportunitat de poder veure de primera mà la feina que fan cada nit a Lesbos. Vam navegar en la llanxa de rescat amb el torn de Nico Proto, Laura Orozco, Pablo Castelar i Elias Shoufani. La nit va ser tranquil·la i no vam veure cap pastera. L’acord entre la UE i Turquia ha fet baixar el trànsit de refugiats a l’Egeu. L’ONG badalonina ha salvat prop de 150.000 vides des que el setembre passat va començar a treballar a l’illa grega.

6 d’abril La vergonya d’Europa

Una de les imatges que més ens han impactat és la muntanya d’armilles salvavides que hi ha al nord de l’illa de Lesbos. Després de molta estona de voltar per la muntanya buscant el lloc, ens va aparèixer l’enorme pila darrere d’un revolt. Tot un monument a la resiliència humana i a la renúncia d’Europa als valors més fonamentals. La majoria d’armilles estan farcides d’una espuma que pesa molt quan es mulla. Un ramat d’ovelles al voltant encara feia l’escena més grotesca. Una muntanya de vergonya.

stats