El Govern pretén recuperar els canals 33 i 3/24 sense fer perdre qualitat a IB3

La Direcció General d'Innovació i Desenvolupament Tecnològic està pendent del cost d'utilitzar els múltiplexs insulars per augmentar l'espai televisiu a les Illes

El Govern recuperarà sí o sí la recepció dels canals 33 i 3/24 a les Illes. Des de la Direcció General d'Innovació i Desenvolupament Tecnològic es té clara aquesta premissa per ser una "petició popular" i un dels acords de governabilitat, a més d'estar inclosa en el programa electoral dels partits que conformen l'Executiu autonòmic. Ara, la qüestió està en quina és la solució tècnica per la qual s'aposta de cara que això sigui una realitat.

Com a punt de partida, la Direcció General d'Innovació Desenvolupament Tecnològic, encapçalada per Benjamí Villoslada, es planteja que la recuperació dels dos canals de la Corporació Catalana de Mitjans no suposi una pèrdua de qualitat d'imatge d'IB3 televisió. Per aconseguir-ho, la solució seria l'aprofitament dels múltiplexs insulars que es troben en mans dels consells. La idea del Govern és reactivar-los i fer passar a través d'ells la senyal d'IB3. Això permetria alliberar espai del múltiplex autonòmic per incloure-hi la recepció del 33 i del 3/24, i IB3 no perdria qualitat perquè no hauria de reduir el seu espai.

Per decantar-se per aquesta opció, el Govern està pendent de conèixer quin cost tindria. De moment, la concessionària dels múltiplex a les Illes ha donat un pressupost orientatiu de 300.000 euros anuals. Ara bé, aquesta quantitat podria variar considerablement i s'hi haurien de sumar altres costs, com la reactivació de la infraestructura o el trasllat del senyal. Innovació i Desenvolupament Tecnològic no tindrà el pressupost definitiu d'aquesta solució tècnica almenys fins al mes de setembre, i a partir d'aquest moment haurà d'estudiar amb l'àrea econòmica del Govern si es dóna el vistiplau a aquesta partida.

El Govern espera haver recuperat la senyal a principi de 2016

Si el cost d'aquesta operació es dispara, l'altra opció es fer passar el senyal del 33 i del 3/24 pel múltiplex autonòmic a costa de fer perdre qualitat d'imatge del canal d'IB3 en alta definició. Això seria "més econòmic", segons assenyala el director general d'Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Benjamí Villoslada, però "no és –segons explica ell mateix– el més recomanable". "En un moment en què totes les plataformes van cap endavant en qualitat, veig inviable anar cap endarrere", detalla Villoslada, que recorda que això ho han fet TVE o TV3 amb una important pèrdua de qualitat.

De fet, segons recorda, el problemes que va suposar en les emissions de TV3 va obligar l'ens a llogar un múltiplex al grup Godó amb un cost que va rondar els 2 milions d'euros. Per això, l'aprofitament dels múltiplexs insulars és la primera opció, i se cerca la manera més econòmica possible, que, assenyala Villoslada, dependrà de l'estat dels materials i de la situació de les infraestructures insulars.

Independentment de quina sigui la solució, el Govern espera que a principi de 2016 ja s'hagin recuperat els canals 33 i 3/24 a Balears. Els dos canals es van fondre a negre a l'arxipèlag al mes d'abril , quan la reordenació de l'espai radioelèctric per introduir el 4G de telefonia mòbil va suposar la pèrdua a Balears d'un dels dos múltiplex per on es capta el senyal de televisió. En aquell moment, el Govern de José Ramón Bauzá assegurà que no hi havia cap possibilitat tècnica per restablir-la.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF