ELECCIONS MUNICIPALS

Felanitx: La incògnita de si el PP té prou marge per mantenir la majoria

Biel Tauler ha estat el batle de Felanitx amb molt avantatge, però sempre entre crítiques de l'oposició

Fa quatre anys es van presentar a Felanitx sis partits a les eleccions municipals. Ara només se n'hi presentaran quatre, fet que provocarà que el vot es dispersi molt menys, cosa que podria afavorir els partits d'esquerres davant la possible majoria absoluta del Partit Popular.

A les darreres eleccions, el PP de Felanitx va aconseguir una victòria contundent, en què fregà el 50% dels vots. Això li ha permès quatre anys de govern en què ha pogut governar sense gaire problemes. Com molts altres pobles, el PP haurà de combatre els quatre anys de crisi econòmica i retallades per mantenir el marge de què disposa. L'equip de govern de Biel Tauler va aconseguir 10 de 17 regidors possibles, i perdre el proper dia 24 la majoria absoluta seria un cop molt fort.

Com a principal opositor, el PP té el Bloc per Felanitx, que per primera vegada es presenta com a partit independent. De fet, només és la tercera vegada que es presenta una formació exclusivament felanitxera a uns comicis. El portaveu del Bloc, Joan Xamena, és el segon pic que lidera la candidatura, i recupera un històric de la política local per a la seva llista, Nicolau Barceló. Xamena ha estat molt crític amb les polítiques desenvolupades pel Partit Popular al poble, en especial per la falta de voluntat de trobar consens i per la manca de sensibilitat en qüestions de patrimoni i medi ambient. A les darreres eleccions, el Bloc va obtenir 3 regidors, gràcies a un 18% de vots.

L'altra formació d'esquerres que es presenta a Felanitx és l'agrupació local del PSIB-PSOE, que el 2011 també va aconseguir un 18% de vots i 3 regidors. La fins ara cap de la formació, Mercedes Parapar, deixa en mans de Francisco Duarte el lideratge de PSOE per l'intent d'assalt a la batllia. Parapar passa a ocupar la quarta posició d'una formació que va arribar a governar l'Ajuntament en solitari i que té molta tradició al municipi.

El quart partit que es presenta a Felanitx és El Pi, que té per cap de llista Jaume Monserrat. Aquest informàtic de 38 anys es presenta per primera vegada com a cap de llista d'un partit polític. A les eleccions del 2011, entre la Lliga i Convergència per les Illes van aconseguir al voltat d'un 11% de vots, però només va obtenir un regidor la Lliga, perquè d'aquest percentatge en va treure 6,5. El Pi es presenta com l'única alternativa per als votants de centredreta al PP dins el municipi felanitxer, ja que no hi concorre cap altra formació. Esquerra Unida, que gairebé sempre presentava una llista, aquesta vegada no ho farà.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF