Publicitat
Publicitat

EDUCACIÓ

FAPA vol que els ajuts de menjador es converteixin en beques

Consideren que el sistema de pagament s'ha de modificar abans de final d'any perquè les famílies que no tenen recursos no n'hagin de bestreure els doblers

El sistema actual d'ajuts de menjador i transport no funciona, a parer de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes, FAPA Mallorca. L'organització per això sol·licitarà als responsables de la Conselleria d'Educació que el modifiquin de manera que les famílies que sol·liciten els ajuts no hagin d'avançar “uns doblers que no tenen”.

Segons el sistema actual, les famílies cobren a posteriori els ajuts que han sol·licitat. Per contra, el nou sistema suposaria que l'Administració hagi d'avançar quasi un milió d'euros. “Som conscients que estam parlant d'una quantitat molt gran, però són uns doblers necessaris. Si la gent demana una ajuda, és perquè no té doblers i, si no en té, no els pot avançar”, explica el president de FAPA, Vicenç Rodrigo.

La dificultat de moltes famílies per bestreure els doblers que costa el menjador dels seus fills ha fet que, d'ençà de l'inici de la crisi, moltes Apima hagin fet de “caixa” d'aquestes famílies i hagin avançat els doblers per elles. “Això ha generat grans problemes de liquiditat a les associacions de pares i mares”, assegura Rodrigo.

Emperò aquesta fórmula no s'ha pogut seguir a tots els centres i en aquells on es concentren més famílies amb dificultats econòmiques fins i tot s'ha hagut d'optar per fer una provisió de fons perquè que l'Apima n'avançàs els doblers era inassumible. “És el que va haver de fer l'Ajuntament de Palma amb una escola de Son Gotleu”, afegeix Rodrigo.

Les crítiques de les famílies al sistema actual d'ajuts de menjador i transport escolar no són noves. La consellera d'Educació anterior, Núria Riera, dividí el pagament d'aquests ajuts en tres i, de fet, la darrera partida corresponent al darrer trimestre del curs anterior encara no ha estat cobrada per les famílies a qui se'ls concedí l'ajut. “La transformació d'ajuts en beques, que implica que es cobrin amb anterioritat, és fonamental”, hi insisteix el president de FAPA. “Fins i tot, si l'Administració vol evitar qualsevol tipus de picaresca, el que es podria fer és que les escoles fossin les dipositàries de les beques i així s'asseguraria que els doblers es destinen a allò pel que han estat concedits”, afegeix.

En qualsevol cas, FAPA considera que la Conselleria d'Educació hauria de publicar no més tard d'aquest proper mes d'octubre les bases dels ajuts del curs que ve i que ja incorporassin aquestes noves peticions.

 

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 22/10/2017

Consultar aquesta edició en PDF