Publicitat
Publicitat

LA LLAMBREGADA

Espanya no és Corea del Sud

Cas 1. Es diu Chung Hong-won. Fins diumenge era primer ministre de Corea del Sud. Ha dimitit perquè “vol assumir tota la responsabilitat en la mala gestió” del naufragi del vaixell Sewol, que fa 12 dies va provocar 187 morts i 115 desapareguts. I, quina és la mala gestió? L’accident va causar-lo una negligència del capità, la tripulació i la torre de control, i la incompetència i covardia del capità va impedir l’evacuació dels passatgers. Naturalment, el primer ministre de Corea del Sud no té culpa directa del que va passar. Ni era al vaixell, ni a port, ni va dirigir el rescat. Però ha dimitit. És el que passa als països civilitzats.

Cas 2. 13.03 del 3 de juliol del 2006. Un comboi de la línia 1 del metro de València descarrila en un revolt prop de l’estació de Jesús. Moren 43 persones. Els responsables polítics van fer el possible per tapar el tema a corre-cuita. La comissió d’investigació de les Corts valencianes va durar exactament 4 dies i la investigació judicial van tancar-la en fals. Anys després vam saber que l’accident podia haver-se evitat amb mesures de seguretat adequades, que van amagar informes, que va desaparèixer el llibre d’avaries de la unitat sinistrada i que van ocultar expedients de tres descarrilaments anteriors.

Cas 3. 24 de juliol del 2013. Un Talgo Alvia descarrila prop de Santiago de Compostel·la. Moren 78 persones. Causes? Error humà + mala senyalització + sistemes de seguretat insuficients + deficients protocols de seguretat dels maquinistes. Diferència entre els tres casos? Al 2 i al 3 no ha dimitit ningú. Ni s’espera. Esclar, és Espanya i no Corea del Sud.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 14/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF