Portada 21/06/2015

Cort demanarà que Palma rebi una part de la recaptació de l'ecotaxa

El PRI de la Platja de Palma es vol impulsar amb fons europeus i s'exigirà més implicació a les empreses de la fundació turística

Lluís Planas
3 min
El Govern assegura que aquest turisme just representa un 9% del total a Balears.

PalmaL'Ajuntament de Palma demanarà al Govern que el municipi rebi una part proporcional de la recaptació que s'aconsegueixi amb la implantació de la nova taxa turística. Es vol rebre una quantitat en funció de la recaptació per disposar d'uns fons que administri el mateix Consistori, no participar d'inversions generalistes que determini el Govern a partir dels recursos obtinguts. Es tracta d'una reivindicació assumida per les tres forces que participen en el nou govern de Cort a l'espera que es concreti el nou Executiu autonòmic i que es desenvolupi la manera d'implantar aquesta nova ecotaxa que, en qualsevol cas, ja ha estat inclosa en l'acord programàtic assolit entre el PSIB, MÉS i Podem.

Cort plantejarà la seva reivindicació al·legant al pes turístic de Palma i a la seva despesa en el sosteniment d'infraestructures lligades a aquesta activitat. De la mateixa manera que es plantejà amb la Llei de capitalitat en el seu moment, es defensarà que la ciutat ha de fer front a través de les seves infraestructures municipals a una pressió turística ja no sols com a destinació, sinó també com a centre de recepció a través de l'aeroport i el port. S'apuntarà també a la importància de sostenir nuclis turístics de referència com la Platja de Palma o Cala Major, amb la creixent importància del centre de la ciutat.

No es descarta tampoc que, com succeeix ara a Barcelona amb la taxa implantada a Catalunya, s'afegeixi un diferencial en el gravamen per a les estades a Palma, que correspondria a la recaptació per a la ciutat. En qualsevol cas, tots aquests plantejaments queden a l'espera que el nou Govern autonòmic determini com s'establirà la implantació de la nova ecotaxa, de quina quantitat serà i a qui i on es recaptarà. En qualsevol cas Palma en reclamarà una part. La destinació dels doblers que recaptàs Cort seria de manera preferent la millora i diversificació de la qualitat turística, però sense excloure que també pogués ser el finançament de serveis públics bàsics.

Més vies de finançament

Aquesta és una de les noves vies de finançament que es planteja el nou govern de Cort presidit per José Hila, però també s'ha marcat com a prioritat reclamar al Govern els fons que li pertoquen en aplicació de la Llei de capitalitat, al voltant d'uns 30 milions d'euros anuals. Durant el darrer mandat dels executius del PP aquests fons no han arribat en la seva totalitat, i la part que ho ha fet no ha estat de manera directa perquè Cort en pogués fer un ús finalista per a inversions o finançament de serveis.

Una tercera pota per obtenir recursos extraordinaris són els programes finançats amb fons europeus. Sobre això Cort es marca com a prioritat reclamar finançament per impulsar actuacions previstes en el Pla de Reforma Integral (PRI) de la Platja de Palma que ha deixat aprovat el PP. El nou govern municipal mantindrà les línies generals d'aquest planejament, però Hila adverteix que "si esperam que tot el PRI es desenvolupi amb fons privats, com s'ha volgut fer fins ara, no ho aconseguirem". "Hi ha d'haver doblers públics i els fons europeus són una via", afegeix. El Consorci de la Platja de Palma quedarà sota la gestió de l'àrea d'Urbanisme, ara en mans d'Antoni Noguera fins que es produeixi el canvi en la batlia.

Un dels llegats de la gestió de Mateu Isern en matèria turística que el nou equip de govern vol mantenir és la Fundació Palma 365. No obstant això, es vol reclamar més implicació econòmica a les empreses privades que participen en el patronat d'aquest organisme, a més del seu compromís per al compliment de determinades condicions laborals dels seus treballadors.

stats