28/05/2015

Colau desafia Mas i li exigeix que pagui el deute amb Barcelona

4 min
EL PRIMER DIA AL CONSISTORI  Ada Colau, amb Laia Ortiz i Janet Sanz, ahir davant de l’ajuntament.

BarcelonaEls últims quatre anys hi ha hagut sintonia entre els dos poders que comparteixen la plaça de Sant Jaume. Artur Mas i Xavier Trias, al capdavant de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, han exhibit complicitat en el procés -Trias va encapçalar la fotografia de suport a la consulta que els alcaldes sobiranistes es van fer amb el president el 4 d’octubre a Palau- i també en la gestió dels recursos de les dues administracions, fins al punt que l’ara alcalde en funcions ha acumulat crítiques de l’oposició en l’últim mandat per no ser exigent amb el deute del Govern amb el consistori i haver-li fet de caixa. De la sintonia entre poders s’ha passat a la tensió institucional. Ho va evidenciar ahir Ada Colau, que després de la seva primera visita a l’Ajuntament va reclamar a Mas que sigui “respectuós” amb els veïns i assumeixi els resultats del 24-M. “Mas no hauria de parlar com el líder d’un partit que ha perdut les eleccions, sinó com a president de la Generalitat”, va expressar la futura alcaldessa.

Colau no es va mossegar la llengua per respondre al missatge verbalitzat per Mas dimarts, en què va posar en dubte que la Generalitat pugui assumir el pagament del deute que manté amb l’Ajuntament, que ascendeix a 44 milions d’euros. “Segons com ho plantegin els diré que és més important pagar a les farmàcies els medicaments”, va raonar Mas, unes declaracions que van coincidir amb l’anunci de la Generalitat de problemes “extrems” de tresoreria que poden provocar més impagaments. Colau, que va lamentar que el president encara no l’hagués felicitat personalment pel seu triomf, va reclamar al líder de l’executiu català que “saludi el nou govern de la ciutat i atengui els seus compromisos”.

El desafiament a Mas -li va exigir que actués de manera “responsable”- va anar acompanyat d’un altre anunci: la futura alcaldessa li demanarà una reunió “formal” per “afrontar la qüestió del deute de la Generalitat”. “Mas no pot parlar del pagament del deute de forma discrecional, segons la seva voluntat personal o els seus interessos partidistes”, va afirmar Colau, que va recordar que el Govern “té unes obligacions i uns deures amb Barcelona”. En campanya ja havia advertit que reclamaria el pagament de la totalitat del deute després d’auditar les finances. Durant l’últim mandat, Trias va decidir no comptabilitzar com a impagaments del Govern les escoles construïdes per l’Ajuntament davant de les dificultats econòmiques de la Generalitat.

Reunió amb l’alcalde en funcions

Colau ha volgut visualitzar en només tres dies dos gestos per marcar perfil: que la seva prioritat seran les polítiques socials (la nit de dimarts a dimecres va participar com a voluntària de la Fundació Arrels en el recompte de les persones que dormen al carrer) i que serà bel·ligerant en la defensa dels interessos de Barcelona (prioritat sintetitzada en les exigències a Mas). Mentrestant, la futura alcaldessa continua planificant el traspàs, que es formalitzarà el 13 de juny amb la constitució del nou consistori. Ahir es va reunir amb el secretari de l’Ajuntament, Jordi Casas -per fer una primera aproximació a l’estructura i el procediment municipal, i conèixer possibles renovacions de convenis-, i avui mantindrà la primera trobada amb Xavier Trias, amb qui sí que ha parlat per telèfon. De fet, els equips de Barcelona en Comú i de CiU ja han posat en marxa una comissió de traspàs.

La reunió amb Trias es produirà després que Colau acusés CiU de firmar “contractes d’última hora” que podrien comprometre el pressupost dels pròxims anys. La líder de Barcelona en Comú va celebrar ahir que després de la pressió exercida dilluns Trias havia frenat una pròrroga del contracte amb Telefónica per valor de 3,2 milions d’euros, tal com havia avançat El Mundo. L’empresa manté un conflicte obert amb els treballadors, molts d’ells en vaga indefinida, protesta a la qual Colau i el seu equip han donat suport.

El comte de Godó i la Fórmula 1

En canvi, Colau va lamentar que divendres es firmés un contracte de patrocini per quatre anys amb el Torneig Comte de Godó de tenis. “Això és legal, però qüestionem que èticament sigui una bona forma de procedir”, va argumentar davant de la premsa reunida a la plaça de Sant Jaume. La futura alcaldessa també va subratllar que no està disposada a acceptar que hi hagi dèficit de beques menjador a Barcelona mentre la ciutat finança la Fórmula 1.

En paral·lel als contactes polítics per estudiar possibles aliances de govern -vegeu peça inferior-, Barcelona en Comú ha programat trobades amb agents socials. La setmana que ve té previst reunir-se amb el nou president de l’ANC, Jordi Sànchez, així com amb el president del moviment veïnal (FAVB), Lluís Rabell. La nova alcaldessa comença a marcar el camí.

El primer gest: fer de voluntària per comptar les persones sense llar

Ada Colau va participar com una voluntària més, la nit de dimarts a dimecres, en el recompte de les persones sense sostre, una iniciativa de la Fundació Arrels. Va ser la mateixa Colau qui es va posar en contacte amb l’entitat, quan es va fer la crida demanant voluntaris, per participar-hi a títol personal. A petició seva, els organitzadors van preveure que formés part d’un grup diferent del que integraven els periodistes. Quan va acabar, però, Colau va fer públic a través de Twitter que hi havia participat, amb un missatge en què també donava les gràcies a Arrels per la seva tasca. “Una de les vergonyes més grans que tenim és que, en una ciutat amb tants recursos, hi hagi prop de 1.000 persones sense sostre”, va lamentar ahir en declaracions als mitjans. Segons el recompte de la Fundació Arrels, com a mínim 892 persones dormen als carrers de la ciutat de Barcelona, un 25% més que el 2014. En el seu primer dia com a alcalde, Xavier Trias va fer una visita a un dels centres de la Fundació Arrels.

stats