Càstig sense precedents

Temps hi haurà per pair i analitzar els resultats d'una nit electoral històrica, però el que queda clar és que els dos partits que han obtingut el major nombre de vots a les Illes són els grans perdedors d'uns comicis que marcaran un abans i un després en la política autonòmica (i estatal). Tant el PP com el PSOE, encara que amb distinta intensitat, han patit uns resultats desastrosos: el primer, per les mesures aplicades i en part per la manera de portar-les a terme; el segon, incapaç d'entendre el missatge de renovació que demanava el seu electorat i, per tant, de recuperar-se de la desfeta de l'any 2011.

A l'altra cara de la moneda, hi trobam els grans triomfadors del vespre: per una banda, Podem, que en les seves primeres eleccions aconsegueixen situar-se com a tercera força a les Illes i com la formació clau a l'hora de conformar un govern d'esquerres. Un govern en el qual sens dubte hi serà MÉS, l'altre gran guanyador (amb nou diputats), que recull la feina de quatre anys d'oposició i també d'una campanya electoral molt ben plantejada. I entre els triomfadors hi hem de situar inevitablement El Pi, la formació regionalista que les enquestes no tenien en compte i que gràcies a una gran tasca obté una representació parlamentària que molts li negaven.

La gran sorpresa de la nit, per la frustració de les seves expectatives a Balears, ha estat Ciutadans, que ha vist com els descontents amb el PP no han optat per la seva papereta i que s'haurà de conformar amb dos escons al Parlament. Potser plantejar una campanya en clau estatal no és la millor fórmula per obtenir la confiança dels electors, per molta marca que es vengui.

Tornant al principi, i encara que continuï sent la formació més votada arreu de les Illes, una majoria de ciutadans han deixat clar que no estan d'acord amb les polítiques aplicades pel Partit Popular durant els darrers quatre anys, per molt que s'hagin vestit d'imprescindibles. La crida de José Ramón Bauzá i els seus no ha tengut l'èxit que esperaven, i queda oberta per tant la possibilitat que es formi una majoria alternativa que pugui capgirar el rumb seguit fins ara a la política balear.

Després d'una campanya basada en una recuperació econòmica que una majoria no nota i en el missatge de la por, José Ramón Bauzá no ha aconseguit mobilitzar una part significativa d'aquells que li donaren suport ara fa quatre anys. En l'avaluació dels resultats, ha admès que són dolents, que "alguna cosa devem haver fet malament" i que no pensa partir corrent. Doncs s'equivoca, senyor Bauzá: els resultats no són dolents, són espantosos (més que un cop d'atenció, són una bufetada a la cara); no han fet malament només "alguna cosa", sinó que tota la seva política ha estat posada en dubte; i el millor i més digne que podria fer és presentar la seva dimissió i convocar un congrés extraordinari que redefineixi els fonaments de la seva formació. No fer-ho pot significar una condemna llarga per al PP balear.

En definitiva, i amb les presses que suposa haver d'escriure un article a corre-cuita just després de conèixer els resultats, la gran conclusió és que ens trobam davant un punt d'inflexió (i més veient els resultats d'arreu de l'Estat) i que els escenaris que s'obren ara són tan esperançadors com difícils de gestionar. Demà (dia habitual del meu escrit), us promet una micona més d'anàlisi. Mentrestant, enhorabona als guanyadors (que realment som tots els ciutadans de les Illes). Salut!

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF