Portada 02/08/2015

Campos exhaureix els terminis per respondre la petició milionària d'indemnització als propietaris de ses Covetes

Ha d'enviar al Consell Consultiu la segona reclamació de quantitat de la societat de la qual és soci el pare del batle, Sebastià Sagreras

Jaume Perelló
3 min
/ARXIU

PalmaL'Ajuntament de Campos encara no ha resolt la tramitació de la reclamació de quantitat que li presentaren els propietaris dels terrenys de ses Covetes, i que, després de demanar 27 milions en primera instància, ara mateix figura formulada per una quantitat inferior, però que, segons fonts municipals, “no deixa de ser milionària”.

Aquesta petició ha de ser resolta i remesa al Consell Consultiu amb un informe que afirmi quina és la quantitat a què l'Ajuntament considera que tenen dret els reclamants, circumstància que no s'ha produït encara, tot i que se n'exhaureix el termini. En un primer intent de cobrar una indemnització, l'aleshores Consistori de majoria progressista de Campos va desestimar qualsevol dret econòmic.

La societat titular dels terrenys, Marina Erst, va presentar, per mitjà del seu procurador Joan Cerdó, un nou escrit després del canvi polític a Campos en el quatrieni passat, en el qual assegurava que els terrenys eren urbans i, per tant, els pertocava una compensació per no haver pogut explotar els 68 apartaments avui enderrocats. En la petició s'expressava que seria en el període de proves quan es valoraria exactament l'import al qual tenia dret la ja fallida societat Marina Erst.

Un dels actuals propietaris de Marina Erst és el pare del batle Sebastià Sagreras (PP), amb els mateixos nom i primer llinatge. Sagreras forma part d'un grup d’empresaris del Migjorn de Mallorca que adquiriren els apartaments que s’havia quedat la Caixa l’any 1994, ja que Michael Ernest Fischer i Hans Gerd Jager no pagaven les quotes de la hipoteca concedida per tirar endavant les obres. L’operació va cridar l’atenció, perquè ja hi havia sentències en contra del complex i era molt poc probable que es pogués aconseguir comercialitzar els xalets i, per tant, rendibilitzar la inversió. Sebastià Sagreras es mostrava en una entrevista “absolutament convençut” que tot era legal i aspirava a demanar 60 milions d’euros d’indemnització a qui gosàs tomar el complex.

En aquell primer intent d'indemnització, el Consistori aleshores progressista va encarregar un estudi complet al lletrat Joan Torras, que va arribar a la conclusió que hi havia dos elements fonamentals a tenir en compte: el més important, que ses Covetes, després d’acreditar-ho “totes i cadascuna de les 13 sentències judicials dictades, no han tingut mai el caràcter ni la condició de sòl urbà”. El jurista recordava que tant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears com la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional i la Sala Tercera del Tribunal Suprem dictaminaren que “el dia 29 de juliol del 1988, quan entrà en vigor la Llei de costes, les dues parcel·les de referència no tenien el caràcter ni la condició de sòl urbà, i és evident que amb posterioritat no poden tenir aquesta classificació, per impediment legal”.

Tot i aquest informe, els demanants tornaren a presentar una petició d'indemnització, coincidint amb el fet que el fill d'un dels socis actuals de l'empresa propietària dels terrenys és el pare del batle de Campos. Contactat per l'ARA Balears en el seu moment, Sebastià Sagreras (el batle) va assegurar que “com comprendreu, no puc ni he de parlar d'aquesta qüestió, que es tramitarà amb total objectivitat”, va assegurar.

El cas és que ara Campos ha d'informar sobre aquesta petició del pare del batle i ja frega els terminis per enviar al Consell Consultiu la seva proposta. Potser es repeteixi el criteri jurídic del Consistori d'esquerres de fa uns anys, que va ser de zero euros, o que aquest canviï.

stats