Portada 06/05/2015

Banyalbufar guanya el litigi dels camins de Planícia i del Rafal, que són de tots

Una sentència reconeix la titularitat i l'ús públic dels camins que foren tancats el 2011

Mercè Pinya
5 min
Centenars de persones participaren el 2010 de la marxa reivindicativa pels camins de Planícia. MICHELS

PalmaUna sentència del Jutjat de Primera Instància número 5 de Palma reconeix la titularitat pública i l'ús públic dels camins de Planícia, del Rafal/la Costa. Després d'anys de litigis, la Justícia dóna la raó a l'Ajuntament de Banyalbufar, representat per Josep Massot, que el maig de 2011 demandà una quinzena de propietaris, alguns d'ells declarats en rebel·lia, entre els quals hi ha la Comunitat Autònoma i l'Estat. En aquesta demanda, l'Ajuntament reclamava la demanialitat, és a dir, l'ús general, del camí del Rafal/la Costa i del camí antic de Planícia; a més de la declaració d'ús públic del camí nou de Planícia, d'acord amb el catàleg de camins del terme de Banyalbufar del Consell de Mallorca.

La sentència conclou que està acreditat l'ús immemorial dels camins amb una finalitat d'interès públic més enllà de l'explotació de les finques. “En el segle XXI l'interès públic d'aquests camins, a més de l'ús com a comunicació per alguns veïns naturals de la zona que no desitgin utilitzar un vehicle a motor, radica en la riquesa cultural, patrimonial i paisatgística del lloc on es troben, i aquesta haurà de ser preservada per preservar l'element que està en el substrat de la declaració de demanialitat”, conclou la jutgessa, Martina Mora.

Aquests camins havien tingut tradicionalment tanques practicables, emperò l'any 2001 un dels propietaris tancà de manera permanent i amb pany les barreres d'accés a la finca del Rafal, tant al camí del Rafal com al camí antic de Planícia. Posteriorment es tancà també la barrera que separa les finques del Rafal i de Planícia. L'Ajuntament havia decretat ja aleshores l'obertura dels camins, tot i que els propietaris recorregueren la resolució i el 2006 el TSJIB els donà la raó.

Es tracta d'uns camins que servien de vies de comunicació entre els pobles d'Esporles i Estellencs, de Banyalbufar i Puigpunyent, o de Banyalbufar i Estellencs. “L'ús públic i immemorial d'aquests camins resulta dels testimonis dels veïns de la localitat i de la documentació històrica bibliogràfica i cartogràfica dels arxius que se citen” en els documents presentats per l'Ajuntament, que inclouen “mencions del viatger francès Jerónimo Berard en el segle XVIII i de l'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria, així com especialment el mapa del Cardenal Despuig”, diu la sentència.

Els testimonis de la gent gran del poble, crucials

Ha estat fonamental per al dictamen judicial el testimoni de veïns grans de la zona, enregistrat en format audiovisual, en què relataven l'existència dels camins i el seu ús com a vies de comunicació entre els pobles de la Serra. Entre ells, hi ha el testimoni de Sebastià Ferrà, nascut l'any 1933, que relata que als 12 anys (1945) era escolanet del capellà de Son Creus i que amb aquest anaven a dir missa a Estellencs i Banyalbufar, on arribaven pel camí de Planícia fins al Rafal, i allà enllaçaven pel camí del Rafal, cap al nord o cap al sud.

Reforça aquest argument el testimoni dels germans Perelló-Palmer, nascuts el 1947 i 1948, que declararen que, ja des de molt petits –al principi dels anys 50–, passaven temporades llargues amb els seus concos a les cases del Rafal i que, per anar-hi des d'Estellencs i a Banyalbufar, utilitzaven el camí del Rafal.

La sentència fa especial esment al testimoni de Jaume Munar Fontirroig, finat abans del judici oral, que fou el majoral o l'amo de Planícia des del 1960 fins al 1998 i que confirmà l'existència dels dos camins i el seu ús habitual per molta gent que anava des d'un municipi a un altre. Un ús que va caure amb la generalització dels vehicles motoritzats. Munar assegurà en el vídeo aportat per l'Ajuntament que “el camí de Planícia es feia servir per anar a i des de Puigpunyent per adreçar i no fer voltera per la carretera”.

Els condemnats han de retirar els tancaments

Per tot això, la jutgessa considera que s'ha de declarar que el camí antic de Planícia, “com a camí de ferradura, és un bé de domini públic la titularitat del qual correspon a l'Ajuntament de Banyalbufar amb les responsabilitats inherents a aquesta declaració, per la qual cosa s'ha de rectificar el catàleg de camins municipal i quedar grafiat des d'ara”; També que “el camí del Rafal/la Costa, com a camí de ferradura, amb el traçat que ha estat declarat provat, és un bé de domini públic la titularitat del qual correspon a l'Ajuntament de Banyalbufar”. Igualment, el camí nou de Planícia "és d'ús públic limitat a ús propi de camí per a vianants per ser de lliure trànsit des del seu inici en el quilòmetre 18 de la carretera Ma-10 fins a l'entrada de la finc El Rafal, per la qual cosa l'Ajuntament de Banyalbufar ha de contribuir en el seu manteniment en proporció a aquest ús per a vianants”.

Així mateix, la jutgessa Martina Mora, condemna tots els demandats a retirar “qualsevol tancament o obstacle que impedeixi o dificulti l'ús públic d'aquests camins, a deixar el pas per aquests lliure i expedit, així com a retirar qualsevol rètol o senyal que indiqui prohibició de pas, propietat privada o tancament sobre els tres camins, amb apercebiment que, de no fer-ho voluntàriament, podrà instar-se l'execució judicial”.

També els condemna a permetre el lliure trànsit públic de vianants pels tres camins indicats en els trams que discorrin per les respectives finques i a “abstenir-se de realitzar en el futur qualsevol actuació que suposi un impediment o obstacle per al seu ús públic”

El Govern, un dels condemnats

El Govern de les Illes Balears, com a propietari de la finca de Planícia, és també un dels condemnats per la Justícia. De fet, l'advocacia de la Comunitat Autònoma estava també personada en el cas, cosa que havia motivat dures crítiques de MÉS, recentment.

El Govern balear havia iniciat el 2010, amb el Pacte de centreesquerra, un expedient de recuperació d'ofici de la possessió del camí vell, que s'arxivà just amb l'arribada de Biel Company al càrrec de Conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, el 15 de juliol de 2011.

El Govern apuntà en les conclusions del judici, celebrat entre dia 17 i 30 de març, que “els camins que discorren dins la finca de Planícia han de ser considerats com a béns patrimonials i que això no s'ha de confondre amb l'interès general”.

Satisfacció a l'Ajuntament de Banyalbufar

El batles de Banyalbufar, Mateu Ferrà (El Pi) es mostrava satisfet aquest dimecres per la resolució judicial. “Estic molt content, és una sentència molt ben argumentada que és per creure rotundament en la Justícia”, ha assegurat a l'ARA Balears.

Ferrà, que ha tingut durant aquest litigi el suport de tots els grups amb representació municipal, ha volgut remarcar la vàlua dels testimonis, determinants per al reconeixement d'un bé que la Justícia ha reconegut que és de tots, i ha lamentat que alguns dels veïns grans que varen aportar el seu testimoni malauradament avui ja no siguin aquí per haver conegut la sentència.

stats