TEMA DEL DIA

Balears pot haver de tornar 66 milions d'inversions no executades per Bauzá

El Govern negociarà amb Madrid per no perdre les inversions estatutàries no gastades i reclamarà els 1.300 milions per aquest concepte que no han arribat

El Govern balear va rebre de l'Estat 66,1 milions d'euros en inversions estatutàries entre els anys 2007 i 2011 que no ha executat. Aquests 66,1 milions estan emparats en convenis que ja han començat a caducar i que Madrid reclamarà perquè no es podran justificar, amb la qual cosa els doblers es podrien acabar perdent. El vicepresident Biel Barceló i el conseller de Presidència, Marc Pons, han avançat que es negociarà amb l'executiu estatal per prorrogar els convenis que no s'han executat durant el mandat de José Ramón Bauzá. Però també han advertit que reclamaran les inversions estatutàries que no han arribat des de 2011 i que sumen més de 1.300 milions d'euros. Si la negociació política no dóna fruits, s'optarà per la via judicial.

Entre els anys 2007 i 2011 el Govern balear i l'estatal signaren 22 convenis que havien de suposar l'arribada de 859,5 milions d'inversions estatutàries, les inversions que establia l'Estatut i que havien d'arribar de Madrid durant un màxim de set anys (el març de l'any passat va acabar el termini) per situar a la mitjana les baixes inversions estatals que rebia Balears fins que s'aprovàs un nou Règim Especial Balear (REB) amb un mecanisme de finançament específic per compensar els desavantatges de la insularitat. El cas és que l'any 2015 ni han arribat tots els doblers d'inversions estatutàries que havien de situar Balears en la mitjana d'inversions estatals ni s'ha aprovat un nou REB.

D'aquests 22 convenis que havien de suposar unes inversions de l'Estat a Balears per 859,5 milions d'euros, només n'arribaren 359,7 milions entre el 2007 i el 2011. I d'aquests se n'executaren en aquell període 293,5 milions. El Govern del Pacte no va executar 66,1 milions, però el Govern del PP tampoc ho va fer i ara perillen. Pons i Barceló han criticat que l'anterior Govern del PP no executàs durant el seu mandat (2011-2015) aquests 66,1 milions que ja havien arribat. Això provoca, per exemple, que hagin caducat set milions per a un centre d'interpretació de s'Enclusa, a Menorca, o que estiguin a punt de caducar 15 milions per a la reforma de la Platja de Palma.

Però el Govern de Bauzá no només no va executar aquests 66,1 milions, sinó que a partir de l'any 2011 Madrid va deixar de pagar inversions estatutàries i l'Executiu balear no va presentar cap proposta de conveni nova. Així, segons el nou Govern, als 565 milions d'euros conveniats i que no s'han executat s'hi han de sumar 800 milions del període 2011-2015, que són els que haurien permès situar en la mitjana les inversions de l'Estat a Balears. L'Executiu calcula, per tant, que el total d'inversions estatutàries que no han arribat supera els 1.300 milions d'euros.

Ara el Govern obre una negociació amb Madrid amb dos fronts: un d'urgent, per no perdre els 66,1 milions que no va executar l'Executiu Bauzá, negociant un ajornament del termini de venciment dels convenis afectats; i un altre front, més important encara, per aconseguir que arribin els 1.300 milions que falten (els 565 conveniats i els 800 dels anys següents). De fet, la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, preveu fer efectiva aquesta reclamació en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dimecres.

"La posició del Govern serà reclamar els doblers que no han arribat", perquè "no pot ser que al final no tinguem ni inversions estatutàries ni un nou REB. Això no és el que l'Estatut diu", ha assegurat el vicepresident Barceló, qui ha advertit que si la negociació política amb l'Estat fracassa, el Govern farà efectiva la via judicial. "És una situació injusta producte que l'Estat no ha pagat i també que en els darrers quatre anys no s'han executat les inversions estatutàries", ha advertit Barceló, qui ha recordat que els doblers són del conjunt dels ciutadans. "No hi podem renunciar", ha sentenciat.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF