Portada 09/08/2015

Balears acumula un 7,7% d'increment de demanda elèctrica fins a juliol

Pulveritza tots els rècords de consum mensual, amb només un 1,8% d'aportació de les energies renovables

J. Perelló
2 min
Evolució de la demanda elèctrica a Balears al juliol

BalearsLes temperatures més elevades i una major arribada de visitants podrien explicar el rècord històric de consum elèctric de Balears, que va situar la seva demanda al juliol en els 694.598 MWh, segons les dades publicades per l’operador del sistema elèctric balear (Red Eléctrica).

Un creixement del 17,8% en només un any, el juliol de 2014, segons les dades que maneja Endesa a Balears. Si se cerca la darrera punta de consum en un mes de juliol, cal remuntar-se fins a l'any 2009. El registre d'aquest juliol ha pulveritzat ni més ni menys que amb un 7,7% d'increment sobre l'anterior rècord, segons dades d'Endesa.

Però és que fins i tot enguany s'ha batut el registre més alt de demanda energètica. La darrera marca mensual era d'agost de 2012, i el juliol d'enguany l'ha superat en un 3%. Segons els experts, les elevades temperatures de l'actual mes d'agost i el fet que sigui el de major activitat turística fan pensar que encara hi podria haver un nou rècord aquest estiu.

Les altes temperatures també han provocat que se superi el màxim diari de demanda històric. Segons les dades de Red Eléctrica, el dimecres 29 de juliol la demanda va marcar 24.441 MWh. L’hora de major demanda fou el mateix dia a les 14 h, amb 1.205 MWh.

Per illes, durant el mes de juliol de 2015, la demanda elèctrica ha arribat fins als 517.798 MWh a Mallorca. Aquesta dada representa un augment del 17,8% respecte del mateix mes de l’any passat. A Menorca, la demanda ha augmentat un 14,5%, i a Eivissa i Formentera s’ha produït un augment del 19,5%.

Poca energia renovable

Com sempre, mentre Balears va incrementant el seu consum energètic, les fonts d'energia renovable continuen estancades. Segons la cooperativa Som Energia, el juliol l’aportació de les fonts renovables ha estat “molt minsa”, amb només un 1,8% del total de l'energia disponible. El gran augment de la demanda sumat al fet que el potencial de producció renovable no varia “fan que la proporció de renovables vagi a la baixa”.

L’energia solar fotovoltaica va aportar al sistema 12.302 MWh. Les puntes de demanda del dia, així com de l’any, que coincideixen amb els períodes de major insolació se satisfan amb major aportació d’energies fòssils (carbó, gas, gasoli, etc.), segons explica Som Energia, que conclou que “en un dels llocs de major insolació d’Europa, desaprofitam el potencial del Sol en un moment en què la tecnologia fotovoltaica arriba a nivells molt competitius”.

stats