Portada 01/04/2015

Augmentar places, l'estratègia defensiva dels hotelers

2 min

Amb motiu d'un reportatge que preparam per a aquest cap de setmana sobre el principi de temporada, m'he passejat una bona estona per la Platja de Palma aquest dimecres. Ja ho diu la BBC als seus professionals, que res no substitueix presenciar les coses en directe. Si fos pels missatges oficials, les zones turístiques de Balears estarien plenes de turistes "de qualitat", l'expressió que més es fa servir des del Govern i des de l'executiu en paral·lel que és la Federació Hotelera.

Però no hi ha res com parlar amb els propietaris dels negocis de la platja per saber realment el que passa. No cobren cap sou públic, ni estan alliberats per un grup d'interès determinat per tal de repetir una vegada i una altra el mateix missatge. Es guanyen la vida lluitant dia a dia per mantenir el portal obert tot i les ganes de partir corrents que té més d'un.

Només un grapat de detalls ens il·lustren per on van els tirs. Dues bessones que fa 40 anys que són propietàries d'un 'souvenir' han hagut de posar un cartell a la botiga: "Aquí no es regateja". En alemany, per descomptat. Diuen que l'únic que creix a la Platja de Palma són els turistes gats, que de dia compren als supermercats el beure i a la nit van als bars i megabars de la zona, que aquests sí que es forren.

L'altre, també il·lustratiu, és el d'un encarregat d'un lloguer de vehicles. Després de 10 anys sense apujar-ne el preu, han decidit enguany, a la fi, modificar-lo. L'han abaixat un euro per dia!

De l'hivern, també n'hem parlat. El pitjor de la història. Clar que la versió oficial diu que és perquè han fet obres per millorar "la qualitat". Però la realitat és que l'hivern que ve serà igual. Els hotels milloren, i fan molt bé, perquè volen tenir encara més temps els turistes a dins. És l'única manera de compensar la davallada del seu poder adquisitiu. Agradi o no, l'any passat vingueren a Balears mig milió més de turistes i la despesa va ser la mateixa que la de l'any anterior.

Per tant, en una cosa sí que estic d'acord amb els hotelers: si s'imposa l'ecotaxa, alguns dels nostres visitants deixaran de venir. Perquè sí que estan per un euro. Una altra cosa és si Balears es pot continuar seguir així. Això per no parlar de l'increment de capacitat dels hotels. Més plantes que es fan no per millorar-ne la qualitat, sinó per poder treure més rendiment als mateixos costos fixos. El retrat està ben clar: disfressada de lluita per la qualitat, ens han clavat més turistes a cada hotel. Si augmenta l'oferta, el preu baixa. En aquest cas, és una maniobra defensiva. Com que baixava el preu, idò anem a agumentar l'oferta.

stats