Ara ja només falta cremar llibres

Governar des de l'odi mai no ha estat bo. Ni tan sols per qui ho practica. Perquè significa que hi ha un prejudici i una posició innegociable que no pensa escoltar ni atendre altres opinions o raons. Només hi ha decisions que, lluny de sortir del cervell, surten de l'estómac. Amb ràbia.

Així ha actuat en diferents ocasions José Ramón Bauzá, en tot allò que tenia a veure amb la llengua catalana i amb la cultura pròpia. La de deixar morir les emissions del 33 a Balears és només la darrera, que l'Executiu intenta presentar com a inevitable, tot i que per descomptat era tècnicament possible i senzill mantenir-les.

Per desgràcia, l'enfilall de decisions del president ha fet que les Balears patissin una regressió que pocs podien imaginar i, sobretot, executada de manera gratuïta, sense fonament tècnic, ni sociològic, ni de cap casta. Ni tan sols per guanyar vots. Perquè la barbaritat del TIL va posar de manifest que ciutadans de tot color i ideologia sortiren al carrer per aturar el que es veia clarament com una agressió al català disfressada d'impuls de l'anglès.

No content amb això, Bauzá va voler deixar petjada també a IB3 on, a més de fer les pel·lícules en castellà (suposadament el que el preocupava era l'anglès), va implantar un registre inexistent i inapropiat. En aquest cas, la reacció acadèmica no va tenir la mateixa dimensió. Si bé els departaments posaren Bauzá a parir, la institució com a tal va ser incapaç de defensar l'autoritat que li confereix la llei. La minsa reacció de Llorenç Huguet suposadament té a veure amb la precarietat del finançament de la UIB, que depèn completament del Govern, i també amb el seu perfil de voler "quedar bé amb tothom". Potser per això així ens va.

En tot cas, sense la UIB com a institució trepitjada, però amb sindicats, organitzacions socials, docents i famílies, la lluita per defensar la llengua pròpia de Balears, agradi o no a Bauzá, ha unit milers de persones que no s'expliquen de cap de les maneres per què un dirigent polític s'entesta a massacrar una cultura que el que necessita de l'Administració és amor i protecció.

És difícil esbrinar per què. Potser no ho sabrem mai. Ara, el que sí que sabem són els problemes que més preocupen els ciutadans de Balears, alguns dels quals el PP va anunciar que resoldria, d'altres no els va esmentar. Una petita llista basta per veure si era o no urgent dedicar el seu temps i esforços a capolar el català i tot el que en faci olor: reduir l'atur, allargar la temporada turística, evitar que els joves hagin d'emigrar per trobar feina, millorar l'estat dels centres educatius i de l'educació en general, reduir les llistes d'espera, minvar la precarietat laboral, afavorir el transport públic, millorar el medi ambient, reduir el deute públic...

Si troba que tot això ja no són assignatures pendents, és normal que Bauzá destini l'energia a fer mal al català. Ja que troba que no té assumptes pendents amb els ciutadans i que ha complit tot el seu programa, ara ja serà qüestió de posar-se a cremar llibres...

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF