Publicitat
Publicitat

Aquests hàbits tan humans

No m'atreviria a dir que és cosa de la raça humana, perquè hi ha països en els quals els ciutadans no tenen aquestes dèries d'agafar el cotxe fins i tot quan hi arribaries més aviat caminant i, a més, voler deixar-lo aparcat just a la porta del lloc que t'has marcat com a destí. A Mallorca passa molt això, tant a Palma com a la resta de municipis. N'hi ha que per anar de punta a punta del poble no estaries més d'un quart d'hora o vint minuts a peu, però és l'altra punta del poble i cal agafar cotxe. He escoltat no poques vegades a persones que es queixen que a una plaça o a un carrer de la ciutat es fa difícil aparcar. Diuen, per exemple, "no, a aquest restaurant no, que no es pot aparcar", i això vol dir que no es pot aparcar davant la porta o, com a molt, a vint metres, sense ni tan sols pensar que a tres o quatre carrers hi ha un munter de lloc per deixar-hi el cotxe.

Aquests dies les platges tenen problemes. Tothom vol arribar amb el cotxe fins damunt l'arena. Millor dit, si no hi hagués la seguretat d'encallar-lo (que cada dia hi ha un parell de beneits que acaben amb les rodes fent forat), el deixarien just a vorera de mar. Ara els ajuntaments mallorquins costaners comencen a pensar com regular l'aparcament prop de les platges. És una urgència per motius de seguretat i mediambientals.

Les mesures d'urgència són això, el remei quan no hi ha altre remei. Ara bé, a mitjà i a llarg termini l'única cosa que en realitat pot donar bons resultats és fer una planificació del transport a les Illes, del transport públic i del privat, i sobretot fer molta pedagogia perquè canviem hàbits com aquests, tan estúpidament arrelats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF