L'ARA Balears celebra el sisè aniversari

El diari convoca la V edició dels Premis ARA Balears a la millora de la qualitat educativa, a la cultura que fa país, a l'acció social i a la iniciativa econòmica

L’ARA Balears va néixer el 23 de maig de 2013, fruit de la iniciativa d’un col·lectiu de periodistes, empresaris i ciutadans valents i compromesos que sentien la necessitat de tirar endavant un mitjà de comunicació de qualitat, modern, independent, en català, fet aquí i amb una mirada oberta al món. Enguany c elebram el 6 è aniversari del diari aquest mes . Per això, convocam la V edició dels Premis ARA Balears per premiar projectes emprenedors, innovadors i valorar com cal iniciatives que canvien el món amb la feina de cada dia al voltant de l’educació, la cultura, l’acció social i la iniciativa econòmica a les Illes Balears .

CONSULTA LES BASES DELS PREMIS ARA BALEARS 2019

En convivència amb els principis del diari ARA de Catalunya, volem contribuir a fer país i a millorar-lo a través de la informació, les anàlisis, els observatoris, el debat, l’opinió i la participació. Consideram que una bona manera de contribuir a fer país és reconèixer els que en són o haurien de ser-ne els referents. Volem premiar projectes emprenedors i valorar com cal iniciatives que canvien el món amb la feina de cada dia. Així, l’ARA Balears convoca els V Premis ARA Balears en les modalitats que s’han presentat des de l’inici: Premi ARA Balears Bartomeu Picornell a la Millora de la Qualitat Educativa, Premi ARA Balears Toni Catany a la Cultura que fa País, Premi ARA Balears a l’Acció Social i Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica.

Hem volgut que el Premi ARA Balears a la Millora de la Qualitat Educativa continuàs duent el nom del nostre estimat company Bartomeu Picornell pel compromís que sempre va mantenir amb l’educació, que té la voluntat d’assolir l’excel·lència . Tot i que nosaltres mai no oblidarem en Tomeu, volem que la seva feina tingui la transcendència que mereix.

V olem reconèixer aquelles persones, col·lectius o iniciatives culturals que contribueixen a fer país i, en aquest cas, qui dona nom al Premi ARA Balears a la Cultura que fa País és el fotògraf mallorquí Toni Catany, a qui no tinguérem temps d’agrair tot el suport que ens va donar des del naixement del diari . L’ARA Balears vol agrair a la Fundació Toni Catany que hagi cedit el nom del fotògraf per a aquest premi.

També el treball i les iniciatives socials tenen el seu reconeixement. El Premi ARA Balears a l’Acció Social va destinat a valorar aquelles entitats, persones o projectes que contribueixen a millorar la qualitat de vida de les persones dins la nostra societat .

Finalment, el
Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica es destina a posar en un lloc de referència aquelles empreses o persones l’activitat de les quals és un motor econòmic i empresaria l per al nostre país.

La nostra intenció, amb aquests quatre premis, és girar els focus cap als nostres referents, que seran també els vostres. Us demanam que hi participeu amb les vostres propostes. El termini per presentar les candidatures estarà obert fins dia 23 de maig. Del 24 de maig al 31 de maig, el jurat valorarà i decidirà la proposta guanyadora. Els premis es lliuraran dia 5 de juny en el transcurs de la festa de celebració del sisè aniversari de l’ARA Balears. Consulta'n les bases a la site dels premis.

Els guanyadors de les edicions anteriors

Any 2015

En la primera edició dels Premis ARA Balears, els reconeixements varen ser per al moviment per al pacte educatiu a les Illes MenorcaEdu21, que va ser guardonat amb el Premi ARA Balears Bartomeu Picornell; per al Teatre del Mar, amb el Premi ARA Balears Toni Catany; per a la lluita contra l'exclusió social de Can Gazà, amb el Premi ARA Balears CaixaBank a l’Acció Social, i per a la campanya de les empreses agroalimentàries agrupades a Pimem Produïm aquí, amb el Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica.

Premi ARA Balears Bartomeu Picornell a la Millora de la Qualitat Educativa

En nom de MenorcaEdu21, un alumne de 10 anys, Jordi Conti, i una àvia de 83, Catalina Lladó, varen recollir el premi amb el qual el diari va reconèixer l'esforç de la plataforma per treballar per una educació en uns moments tan convulsos per al sector, i per la seva contribució a l'elaboració del document Pacte per a l'educació.

Premi ARA Balears Toni Catany a la Cultura que fa País

La Fundació Teatre del Mar va rebre el premi en reconeixement de la difusió que, a través de la seva obra, va fer dels valors, els costums i els elements que identifiquen la nostra cultura. Després de 25 anys d'existència, el Teatre del Mar s'ha consolidat com una sala de teatre estable que ha actualitzat el panorama teatral i cultural de Palma.

Premi ARA Balears CaixaBank a l’Acció Social

Can Gazà va ser el guanyador del premi pel seu compromís amb les persones que són víctimes de l'exclusió social extrema. Aquesta entitat atén tant persones amb malalties associades a la drogodependència o l'alcoholisme (que sovint es troben en procés de recuperació, però sense suports econòmics), com famílies i altres persones que tenen necessitats puntuals (higièniques, alimentàries o econòmiques).

Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica

Se'l va endur una campanya de Pimem que ha lluitat per exigir als partits polítics un compromís clar i concret de potenciació dels productes locals: una iniciativa col·lectiva que pretén sumar inèrcies. Produïm aquí reivindicava un mercat local de 40 empreses del sector agroalimentari, que s'ampliaria a qualsevol activitat productiva.

Any 2016

En la segona edició, anaren a parar al CEIP Pintor Joan Miró el Premi ARA Balears Bartomeu Picornell a la Millora de la Qualitat Educativa, a Maria del Mar Bonet el Premi ARA Balears Toni Catany a la Cultura que fa País, al Projecte Home el Premi ARA Balears CaixaBank a l’Acció Social i a la Fàbrica Ramis el Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica.

Premi ARA Balears Bartomeu Picornell a la millora de la qualitat educativa 

El CEIP Pintor Joan Miró (Palma) va ser premiat pel seu mètode d’aprenentatge cooperatiu, distanciat del model tradicional, que ha fet del centre un element integrador per al barri, en el qual les famílies també fan un paper important.

Premi ARA Balears Toni Catany a la Cultura que fa País 

Maria del Mar Bonet va ser premiada amb el guardó dedicat a Toni Catany de mans de Miquel Bezares, president de la Fundació que duu el nom del fotògraf i gran amic de la cantautora. L’aportació de la cantant per fer país i manifestar l’orgull per la cultura catalana va rebre els aplaudiments dels més de 200 assistents que ompliren el pati d’Es Baluard.


Premi ARA Balears CaixaBank a l’Acció Social

El premi CaixaBank a l’Acció Social va ser per a l’ONG Projecte Home, que fa més de 30 anys que ajuda persones drogodependents a inserir-se en la societat. Ho fan “sense tancar ni un sol dia” i amb la implicació de familiars i voluntaris. Tomeu Català, director de l’entitat, va rebre el premi CaixaBank a l’Acció Social de mans de la periodista d’aquest diari Cristina Ros.

Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica

El premi a la Iniciativa Econòmica va viatjar fins a Inca, on hi ha la Fàbrica Ramis, “un projecte que va néixer amb la voluntat de recuperar el patrimoni industrial balear i que vol contribuir a transformar l’entorn”, segons va manifestar Joan Ramis, director d’aquest centre empresarial, social i cultural.

Any 2017

L'ARA Balears va premiar el compromís per servir un país més digne, més culte i més tolerant a la tercera edició dels premis del diari. El guardó Premi Bartomeu Picornell fou per a Pilar Benejam Arguimbau, per tota una vida dedicada a la docència a Menorca; el Premi Toni Catany, per a Agustí Villaronga, per una trajectòria de cineasta singular que ha consolidat el seu èxit sense fer concessions; el Premi ARA Balears CaixaBank a l’Acció Social, per a Sons de Barri, un projecte que pretén cohesionar la societat a Son Gotleu (de quatre centre educatius) mitjançant la música, i el Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica, per a Sanifit, per la iniciativa empresarial en el camp de la recerca biomèdica per la diversificació de l’economia a les Illes.

Premi ARA Balears Bartomeu Picornell a la Millora de la Qualitat Educativa

La renovació en pedagogia i la innovació didàctica són dos dels eixos vertebradors de Pilar Benejam. La geògrafa i pedagoga nascuda a Ciutadella ha obtingut el Premi ARA Balears a la Millora de la Qualitat per tota una vida dedicada a l'educació. Des del 1972 és catedràtica del Departament de Didàctica de la Llengua, de la Literatura i de les Ciències Socials de la UAB.

Premi ARA Balears Toni Catany a la Cultura que fa País

Agustí Villaronga ha estat mereixedor del guardó l'any en què ha dirigit i estrenat Incerta glòria pel conjunt de la seva obra cinematogràfica, la seva singularitat i els vincles amb l'esperit del fotògraf Toni Catany.

Premi ARA Balears CaixaBank a l'Acció Social

El projecte Sons de Barri pretén fer que la música, a través del cant coral, sigui un element cohesionador de les diferents comunitats i de millora de la convivència al barri de Son Gotleu, fent que els infants i joves siguin els vertaders il·lustradors i protagonistes de fer arribar la música i la cultura a tots els racons del barri. En aquesta iniciativa, impulsada pel director general del col·legi Sant Josep Obrer, Antoni Salvà, hi participen actualment més de 250 infants i joves del barri, set centres educatius, la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Palma, el Conservatori Superior de Música i Dansa i quatre mestres voluntaris.

Premi ARA Balears a la Millor Iniciativa Econòmica

Sanifit pot suposar un abans i un després per al sector biofarmacèutic balear i convertir-se en el punt d'inflexió cap al canvi de model econòmic que hauria de posar el punt final al monocultiu turístic. La companyia, que va néixer l'any 2007 com una empresa derivada de la UIB, es dedica a investigar tractaments per a problemes de calcificació. Un dels seus medicaments en fase experimental, el SNF472, es destinarà a la cura de malalties cardiovasculars relacionades amb la calcificació en pacients amb Malaltia Renal en Etapa Terminal (MRET) tractats amb diàlisi.

Any 2018

En la quarta edició dels Premis ARA Balears, els reconeixements varen ser per al Centre d'Aprenentatge Cientificomatemàtic, guardonat pel seu compromís ferm d'apropar les matemàtiques a tots els nivells educatius i docents amb el Premi ARA Balears Bartomeu Picornell; per al Festival de Poesia de la Mediterrània, que celebrava vint anys de trajectòria amb el Premi ARA Balears Toni Catany; per al col·lectiu de Kellys de les Illes Balears, que ha donat a conèixer la situació del sector de la manera més reivindicativa per la millora de les seves condicions laborals amb el Premi ARA Balears a l’Acció Social; a Impulsa Balears per ser una la plataforma de coneixement estratègic i interacció regional, amb el Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica

Premi ARA Balears Bartomeu Picornell a la Millora de la Qualitat Educativa

El Centre d'Aprenentatge Cientificomatemàtic va ser guardonat pel seu compromís ferm d'apropar les matemàtiques a tots els nivells educatius i docents. El professor Pep Lluís Pol va recollir el premi tot assenyalant que "l'essència de les matemàtiques és la llibertat".

Premi ARA Balears Toni Catany a la Cultura que fa País

El premi que valora la cultura que va caure en el Festival de Poesia Mediterrània, que celebrava vint anys de trajectòria. El president de la Fundació Toni Catany, Miquel Bezares va assegurar que el fotògraf estaria molt d'acord amb aquest guardó "de qui estima la poesia com l'art més proper a la imatge fotogràfica".

Premi ARA Balears a l'Acció Social

Nani Sánchez, en nom del col·lectiu de Kellys de les Illes Balears, va recollir un guardó a la plataforma que ha donat a conèixer la situació del sector de la manera més reivindicativa per la millora de les seves condicions laborals. "És la distinció més significativa que ens han atorgat ", va dir. "Hem lluitat molt perquè se'ns escoltàs, però en realitat encara som allà on érem".

Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica

Impulsa Balears, o la plataforma de coneixement estratègic i interacció regional, va rebre el guardó a la iniciativa econòmica. El seu director, Antoni Riera, va puntualitzar que l’equip estava emocionat perquè es reconeixia un esforç i que els motivava a continuar endavant. 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF