OPINIÓ
Portada 25/05/2015

La transformació al centredreta

2 min

Ara ens demanen si Podem, amb 10 diputats, té intencions de governar, com si s’haguessin presentat a les eleccions per fer bonic. Hauríem de veure si la pregunta es formularia en els mateixos termes a Ciutadans en cas d’haver tret aquest mateix resultat. En aquest escenari Bauzá tampoc n’hauria tengut a bastament per governar tranquil, la qual cosa ens dóna una altra dimensió de la tragèdia del president en funcions.

Hem sentit el parer sincer de l’amo en Cañellas quan ja no hi havia marxa enrere. La referència espiritual del PP balear ens podria aclarir també si tota aquesta legislatura ha estat observant la caiguda en picat del seu col·lega apotecari assegut damunt d’un marge i si, en el fons, ja li va bé que les opcions personals i ideològiques digitades i dirigides per Génova i la FAES –la de l’Aznar que el va defenestrar quan els tribunals no s’havien d’atrevir a condemnar-lo– desapareguin per combustió espontània.

Dins del partit del poder hi ha hagut latents moltes sensibilitats diferents, silenciades per la fidelitat i l’obligació moral, legítima o espúria. Ara serà l’hora perquè recuperin posicions tots aquells qui no es varen atrevir a fer la passa amb Jaume Font i Antoni Pastor per crear la nova marca del digau-li regionalisme a les Balears. Perquè els resultats han donat la raó als proscrits del PP.

Proposta per les Illes ha constituït, amb permís de l’explosió de MÉS, la força emergent d’aquests comicis. I ha aconseguit aquesta condició amb tot en contra. El primer, un tarannà ideològic de centredreta, assimilable per molts als postulats del partit en decadència –aquí i a tot l’Estat– i contrari al corrent d’esquerra alternativa que ha ocupat el 'mainstream' mediàtic. El segon, el caràcter cent per cent illenc de la formació, sense impulsos externs ni econòmics ni propagandístics. I el tercer, la posició de sortida del partit de Font, Melià i Pastor. De 0 a 90 regidors en una legislatura. De 0 a 3 consellers insulars, de 0 a 3 diputats. Un rendiment que per ventura ara no els portarà càrrecs al més alt nivell –o sí–, però que els col·loca com una formació amb projecció i potència.

stats