POLLENÇA
Portada 06/07/2015

El Suprem eximeix l'Ajuntament d'indemnitzar els propietaris de Cala Carbó

El Govern haurà de pagar menys que els 22,5 milions que havia dictat el TSJIB

Margalida Bonnín
2 min
El tribunal ve a dir que en fixar-se per llei la protecció de Cala Carbó segurament es volia evitar que en un futur es reactivàs la urbanització.

PollençaEl Tribunal Superior ha eximit l'Ajuntament de Pollença de responsabilitat patrimonial per la desclassificació dels terrenys de Cala Carbó i de la urbanització de l'Ullal. D'aquesta manera, el TS contradiu el Govern que, amb Gabriel Company com a conseller de Medi Ambient, va recórrer una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que l'obligava a pagar 22,5 milions d'indemnització al·legant, entre d'altres, que el Consistori n'era corresponsable. La Sala dicta que els arguments exposats pel Govern no tenen "cap tipus de fonament", perquè l'administració local no és una de les parts demandades.

Canvi de criteri

Per altra banda, la sentència, dictada el 2 de juny i que ja no té opció de recurs, preveu una important rebaixa en aquestes indemnitzacions. Si el TSJIB argumentava que els propietaris havien de rebre una certa quantitat pel lucre cessant i el calculava proporcionalment segons el grau d'execució de la urbanització, la del TS estableix que només s'indemnitzarà per retornar les despeses ja efectuades, com l'elaboració d'un projecte de construcció o l'obra feta, entre d'altres.

"Això demostra que protegir no surt tan car", ha indicat avui el portaveu del Consistori i regidor d'Urbanisme, Bartomeu Cifre. Amb aquestes paraules es refereix a les declaracions de Biel Company quan es dictà la indemnització de 22,5 milions. Company afirmà aleshores que "protegir té un preu" i responsabilitzà de la situació el segon Pacte de Progrés que amb la Llei 4/2008 de mesures urgents per al desenvolupament territorial sostenible va convertir en ANEI i per tant en sòl rústic protegit aquests terrenys. Eren "decisions preses a la lleugera i capritxoses", segons l'exconseller.

En aquest paquet de rebaixa de les indemnitzacions no hi ha incloses les de quatre propietaris que havien de rebre una quantitat inferior al milió d'euros. El recurs de cassació del Govern no té efecte en aquests casos, ja que les quantitats són massa petites per ser admeses en un recurs d'aquest tipus, a causa de les restriccions imposades per la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), impulsada per l'exministre Alberto Ruiz-Gallardón. És un total de devers 1,3 milions.

Com el cas del Vilà

La sentència del TS a Cala Carbó és comparable a la que el mateix tribunal dictà l'octubre passat referent al Vilà, també a Pollença. En aquest cas s'eximí el Govern de pagar 1,6 milions d'euros a una promotora com a indemnització per la protecció d'unes parcel·les. Com en el cas de Cala Carbó, s'ordenà que només s'indemnitzi allò que s'ha gastat efectivament i també suposà un aval a la protecció que implica l'aprovació de la Llei 4/2008.

Cronologia

L'aprovació del PGOU (Pla General d'Ordenació Urbana) de Pollença l'any 1990 va suposar la classificació de Cala Carbó com a sòl urbà. Dotze anys més tard, els terrenys es varen qualificar com a zona verda privada (continuaven sent urbans), amb l'objectiu de preservar l'entorn. L'edificabilitat es traslladava a la zona de l'Ullal. El Pla Territorial de Mallorca va formalitzar l'any 2004 una Àrea de Reconversió Territorial (ART) per concentrar tota l'edificabilitat a l'Ullal. El sòl de Cala Carbó continuava sent urbà, fins que el 2008 s'eliminà l'ART i es protegí definitivament Cala Carbó amb la categoria d'ANEI.

Els propietaris varen reclamar indemnitzacions que el Govern desestimà, però que el TSJIB acceptà i que posteriorment el TS ha rebaixat. En un principi, se sol·licitaven prop de 137 milions.

Cala Carbó està situada al final de la Cala de Sant Vicenç.

stats