FORMACIÓ DE GOVERN
Portada 31/05/2015

Una setmana després i el govern de Pollença continua enlaire

Tot i la sintonia entre Junts i UMP, aquests no tanquen les portes a Tots

Eva Cerdà
3 min
Tomeu Cifre, batle de Pollença, Bartomeu Cifre, batle de Pollença, es presentà als comicis amb una agrupació d’electors perquè l’aplicació del codi ètic li impedí ser el candidat del PP.

PollençaUna setmana després de les eleccions i el futur govern de Pollença continua enlaire. Encara que Junts Avançam (PSOE, MÉS per Pollença, Esquerra Republicana i ciutadans independents) s’ha reunit amb les formacions que han obtingut representació, el guanyador en nombre de vots, Tomeu Cifre de Tots per Pollença, iniciarà els primers contactes oficials aquests dies. Per tant, per més avançada que estigui l’entesa entre Junts i Unió Mollera Pollencina (UMP), els independents del Port, no hi ha cap pacte en ferm.

L’assemblea d’Alternativa acordà per consens votar la investidura de Miquel Àngel March a canvi d’un acord sobre transparència i participació al nou consistori. En qualsevol cas, Alternativa no es planteja entrar en aquest govern per fidelitat al document de pactes que presentaren durant la campanya en què excloïen la possibilitat de governar amb partits de centredreta.

Junts Avançam necessita el suport d’un regidor més per assolir la majoria absoluta de nou vots perquè Miquel Àngel March pugui ser investit batle de Pollença el 13 de juny. Per això, després de temptejar les dues opcions de centre, Junts va copsar que, mentre El Pi, molt descol·locat després de la desfeta del 24-M, mostrà poca disposició a entrar en algun govern, a UMP la predisposició va ser bona. Els encontres amb els independents d’UMP han estat constructius i, a hores d’ara, les dues formacions s’han reunit en diverses ocasions, han posat en comú els programes i, fins i tot, han arribat a un principi d’acord pel que fa a inversions prioritàries per al port, com l'adaptació per a vianants de la plaça Miquel Capllonch o la dotació d’aquell nucli amb un pavelló cobert funcional. És més, tampoc no sembla que hagi resultat problemàtica la delegació del port, tan important per a UMP, ja que Junts Avançam aposta per la descentralització d’algunes àrees municipals, amb la qual cosa el port guanyarà proximitat administrativa.

Finalment, March també va parlar amb David Alonso del Partit Popular (PP), qui, inicialment, té previst votar-se a ell mateix per evitar donar el vot a Tots per Pollença, la formació que va desmantellar la candidatura popular a dos mesos de les municipals.

Així, tot i la bona predisposició d’UMP amb Junts Avançam, els independents del Port no tanquen les portes a Tots per Pollença, amb qui es reuniran l’1 de juny. Tampoc l’únic regidor que conserva El Pi, Martí Roca, no fa comptes marcar distàncies amb qui ha estat el seu soci de govern durant la legislatura passada i qui ha recollit el miler de vots que ha perdut la formació regionalista.

Junts Avançam, sentiment de canvi

Junts Avançam sorgeix d’un sentiment generalitzat entre alguns sectors progressistes sobre la necessitat de canviar la manera de fer política a l’Ajuntament de Pollença. Amb aquesta idea, a principi de 2015, un grup de persones independents, entre les quals hi havia Miquel Àngel March, iniciaren els primers contactes amb els representants de centreesquerra.

Analitzada la tasca d’oposició del PSOE, PSM i Esquerra Republicana, visualitzaren les coincidències i decidiren impulsar el projecte de Junts Avançam, una coalició progressista amb la vista posada en el present i en el futur, que posa èmfasi en les maneres de fer política i, sobretot, en la proximitat amb el ciutadà.

Durant la campanya, centrada a explicar el projecte i el programa de Junts Avançam, s’ha parlat de punts en comú, programa i generositat política, a pesar que una part de l’electorat socialista ha estat crítica amb la presència d’Esquerra Republicana. En qualsevol cas, l’actitud moderada dels caps més visibles, Miquel Àngel March i Iliana Capllonch, ha estat clau per empatar a 6 edils amb Tots per Pollença, la candidatura més votada a tan sols 69 vots de Junts.

stats