EDITORIAL
Portada 25/01/2015

El PSIB fa una passa enrere amb l'ecotaxa

Ha passat de proposar fa uns mesos aquest impost a Bauzá a no comprometre's clarament a aplicar-lo en els seus documents programàtics

Ara Balears
2 min

PalmaEl PSIB fa una passa enrere amb l'ecotaxa. Ha passat de proposar l'aplicació d'aquest impost fa pocs mesos al Parlament a evitar un compromís ferm per aplicar-lo si governa després de les eleccions de maig. Els socialistes donen així la raó a tots aquells que diuen que no és el mateix receptar que prendre. Una cosa és exigir des de l'oposició i l'altra és aplicar des del Govern, sembla haver assumit el PSIB. Si el que ocorre és que els socialistes no es volen engrunar els dits prometent allò que no podran complir, ho haurien d'haver pensat abans i haurien d'haver evitat reclamar al Govern del PP l'aplicació d'aquest tribut.

"Li propòs un impost turístic que paguin els turistes per contribuir a la recuperació econòmica i a la redistribució de la riquesa a Balears", va dir la portaveu dels socialistes, Francina Armengol, al president José Ramón Bauzá en un ple del Parlament del maig passat. "Valoració d'un impost sobre les estades turístiques en cas que en les negociacions amb el govern d'Espanya no s'arribàs a un acord netament favorable per a Balears en matèria de Règim Especial i finançament autonòmic", diu ara el document marc d'hisenda que el PSIB discutirà en la conferència política dels propers 7 i 8 de febrer, d'on han de sortir els eixos del seu programa electoral.

Entre una manifestació i l'altra només han transcorregut uns mesos. Al maig, Armengol proposava a Bauzá una ecotaxa. Al gener, el PSIB no es compromet a aplicar-la si governa, només valorarà l'oportunitat de fer-ho si abans fracassa en l'objectiu d'aprovar un nou REB i un nou sistema de finançament autonòmic, dues qüestions que depenen en part del govern de l'Estat, que canviarà a finals d'any o principis del vinent perquè es convocaran les eleccions generals.

Només la proximitat de les eleccions explica el canvi de posicionament. Però tal com es planteja l'escenari electoral, si els socialistes tenen alguna oportunitat de governar a Balears, aquesta implica la consecució de pactes. I ja se sap que amb els pactes els programes dels diferents socis només poden ser orientatius. No dependrà només del PSIB que es recuperi o no l'ecotaxa. Caldrà conèixer els programes de la resta de formacions progressistes per fer-se una idea més aproximada de que pot succeir.

stats