TEMA DEL DIA
Portada 11/06/2015

PSIB i MÉS reprenen la negociació per compartir la batlia de Palma i governar amb Som

Les tres forces tracten de relaxar l'entestament de les respectives assembles i, per primera vegada en una setmana, traslladen un comunicat conjunt

Lluís Planas
3 min
Comas (Som), Noguera (MÉS) i Hila (PSIB-PSOE), durant una reunió de les negociacions. ISAAC BUJ

PalmaCompartir la batlia de Palma amb MÉS i governar l'Ajuntament també amb Som o queda fora i limitar-se a donar suport extern a aquestes dues forces. Aquesta és la disjuntiva a la qual s'enfronta el PSOE de Palma en el darrer tram de les negociacions per al canvi polític a Cort. Després de l'entestament en les posicions de les tres forces que es manifestà en les respectives assemblees, i de la qual sortí com a única opció possible un govern en minoria entre MÉS i Som amb Antoni Noguera com a batle, els candidats han reprès les negociacions manifestant la intenció d'assolir un acord abans de dissabte que inclogui a les tres parts. MÉS tracta de convèncer al PSIB-PSOE perquè accepti la fórmula en la qual Noguera i José Hila comparteixin la batlia en un govern municipal on d'entrada també hi sigui Som, la marca municipal de Podem.

El repartiment de la batlia, a partir del qual Noguera seria el primer a ocupar el càrrec durant dos anys fins que en l'equador del mandat cedís la vara a José Hila, és una via en la qual els ecosobiranistes insisteixen perquè consideren que governar en minoria Cort sense els socialistes, sumant amb Som només 10 dels 29 regidors del Consistori, els hi suposaria d'arrancada una situació de forta inestabilitat. Per això MÉS ha treballat perquè la marca municipal acceptàs d'entrada incorporar-se a un govern tripartit en què la batlia la compartissin ecosobiranistes i socialistes. Però fins ara no havien pogut convèncer al PSOE de Palma i per això dimecres començaren a pressionar amb un acord amb Som per governar en minoria. Es tractava d'un envit que no esperaven que fos acceptat pels socialistes, com així va succeir finalment.

El PSOE de Palma fins ara s'havia mostrat reticent a compartir la batlia, perquè no s'acaben de refiar de la marca municipal de Podem per governar Cort, mentre que en canvi sí s'havien mostrat disposats a fer-ho en minoria amb MÉS. Els socialistes tampoc no esperaven que els ecosobiranistes acabassin apostant fortament en la seva assemblea per governar en solitari amb Som i rebutjassin totalment fer-ho amb ells. L'opció de compartir la batlia no va tenir un suport majoritari, només del 30%, en el consell polític dels socialistes de Palma presidit per la secretària general i exbatlessa Aina Calvo, una reunió on s'evidencià també un fort ressentiment cap a Som pels termes del rebuig que la seva assemblea mostrà el seu vet cap a ells. Tampoc no agradà als socialistes que MÉS es volgués mostrar com a intermediari però que tancàs un acord bilateral amb Som i hagi pressionat amb aquest.

Comunicat conjunt

Aquest clima de desconfiança creixent que desembocà en el resultat de les respectives assemblees, però que no interessava a ningú, s'ha volgut començar a esvair aquest dijous, quan ja queden menys de dos dies per a la constitució del nou Consistori. S'han reprès les negociacions a tres bandes i, per primera vegada en una setmana, PSIB-PSOE, MÉS i Som han tornat ha emetre un comunicat conjunt per manifestar "la seva voluntat de seguir amb els contactes des del diàleg i cercant consensos", anunciant que continuaran durant aquest divendres per "treballar per aconseguir un govern de canvi a Palma". A la pressió d'un termini que acaba ja dissabte, s'afegeix que les mateixes negociacions per al Govern estan pendents de la resolució de les de Palma. L'escenari que deixi Cort marcarà el tancament de l'altre acord.

En tot cas, la solució del repartiment de la batlia de Palma també implica inconvenients que els socialistes s'han encarregat de remarcar. Adverteixen que aquesta fórmula que s'aplica a pactes en altres ajuntaments més petits és difícil que sigui eficient en una gran administració com és la de Cort. No és habitual a capitals com Palma i recorden que batlia té assumides directament competències importants com la Hisenda o la Policia local, que encara que es deleguin en altres regidors, també es podrien veure's afectades amb el canvi de batle a la meitat del mandat. Per això la negociació de l'organigrama, en cas d'arribar a un acord entre les tres parts, encara serà més dificultós.

stats