EDITORIAL
Portada 06/11/2014

Un problema informàtic a Salut que sona a excusa del Govern

Després de quatre dies de dèficit en el servei d'Atenció Primària, el Govern canvia la versió i ja no atribueix el caos a la falta de pressupost, però ningú no n'assumeix responsabilitats

Ara Balears
2 min

PalmaDesprés de quatre dies de caos al servei d'Atenció Primària de Mallorca, que ha provocat el tancament d'unitats bàsiques i l'ajornament de visites per la manca de metges en diverses localitats de l'illa, el conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha atribuït la situació de crisi que s'ha generat a un problema informàtic. En ple segle XXI, sona a excusa. Sobretot després que durant els primers dies el departament de Salut no digués res d'un problema informàtic i, en canvi, justificàs la situació per unes dificultats pressupostàries que els obliguen a no substituir totes les baixes de professionals sanitaris.

El Govern del PP va fer un pressupost irreal per a l'IB-Salut i, a tres mesos d'acabar l'any, l'ha hagut d'augmentar amb 35 milions per pagar nòmines i així no disparar el dèficit a final d'any. És previsible que l'increment de dotació s'hagi produït a canvi de més control en la despesa i tot fa pensar que això és realment el que explica que s'hagi optat per no cobrir totes les baixes, amb el consegüent perjudici per als usuaris de la sanitat pública. Allò lògic és que ara el caos a l'Atenció Primària es recondueixi tornant a la situació anterior que es generàs i es tornin a cobrir baixes sobretot en aquells serveis on l'absència d'un facultatiu impedeixi oferir-lo.

En qualsevol cas, el que és evident és que l'augment de dotació per a l'IB-Salut no basta. De moment, no basta per mantenir l'activitat pública a l'hospital Sant Joan de Déu. Per falta de pressupost, el Govern ha deixat d'emprar aquest centre, tot i que hi té un conveni singular perquè operi com a servei públic. Des de mitjan octubre, aquest hospital ha deixat d'atendre més de mil consultes cada més, més de 300 intervencions quirúrgiques mensuals o més de 400 electromiogrames. L'Executiu torna a prioritzar el criteri econòmic a l'assistencial.

Però encara que fos vera que ha estat un problema informàtic el que ha impedit contractar els professionals sanitaris que han de cobrir les baixes, no s'entén com ningú no n'assumeixi cap responsabilitat quan s'ha causat un greu perjudici sobre molts ciutadans que han vist que deixava de funcionar un dels serveis bàsics de l'Administració autonòmica.

stats