TEMA DEL DIA
Portada 30/09/2014

El pressupost de l'Estat torna a deixar Balears com la darrera comunitat en inversions

La dotació per a les Illes creix un 86%, fins als 138 milions, però continuen sent les pitjors tractades. Les transferències en carreteres augmenten, però són inferiors a les previstes

Quim Torres
2 min

PalmaEls projecte de pressuposts de l'Estat torna a situar les Illes Balears com la darrera comunitat en inversió per càpita, una situació que es repeteix en els darrers anys. Malgrat que es preveu un increment del 86,3% en la inversió territorialitzada destinada a les Illes i es passa dels 74,32 milions d'enguany als 138,45 milions d'euros prevists per a l'any vinent, l'Arxipèlag continua a la coa amb 124 euros d'inversió per habitant, mentre que la mitjana estatal és de 242 euros per habitant.

Mentre que Balears rebrà 138 milions l'any vinent, una comunitat amb un nombre de població similar com Extremadura obtindrà una inversió de 368,33 milions. I mentre les Illes disposaran d'una inversió per càpita de 124 euros, la de Castella i Lleó en rebrà 699 per habitant i serà la comunitat on més invertirà l'Estat, seguida de Galícia.

Dels 138 milions d'inversions territorialitzades prevists als pressuposts per a l'any vinent, 68,3 milions es destinaran als aeroports de les Illes (enguany eren 36,7 milions) i 37,7 milions aniran als ports (enguany eren 24,3 milions). De la inversió prevista als aeroports, gairebé la meitat es destinarà al de Palma (29 milions), i de la prevista als ports, la major part serà per al d'Eivissa (15,4 milions). Pel que fa a la resta d'inversions, 26,7 la realitzaran directament els diferents ministeris i la major part la portarà a terme el d'Agricultura, que destinarà l'any vinent una partida de 13,5 milions en obres de depuració d'aigües. Aquesta partida forma part d'un pla plurianual que preveu una inversió de 20 milions en tres anys. Cal recordar que els pressuposts d'enguany van incloure una esmena del PP sense assignació pressupostària que va servir al Govern balear per 'maquillar' els comptes i per anunciar que es farien inversions per valor de 74 milions en quatre depuradores. Aquests doblers no han arribat i només es preveuen 13,5 milions per a l'any que ve.

Al marge de les inversions, el projecte de pressuposts de l'Estat manté el descompte del 50% per viatjar per als residents a Balears, Canàries, Ceuta i Melilla. La partida destinada a les subvencions al transport aeri i marítim s'incrementa, a més, un 10% fins a arribar als 378,7 milions d'euros. També se subvenciona la ruta aèria que uneix Menorca amb Madrid en temporada baixa amb un pressupost de 4,3 milions.

Convenis de carreteres

Els pressuposts de l'Estat inclouen, finalment, les transferències previstes per finançar el conveni de carreteres dels diferents consells. En el cas de Mallorca, el Consell disposarà de 25,1 milions d'euros, 23 milions dels quals s'han de destinar a obres i 2,1 milions a finançar expropiacions. La partida és sis milions superior a la que ha rebut enguany la institució insular però, com ha passat els darrers anys, és inferior a la que el conveni mateix preveu per a enguany, de 30,3 milions d'euros en obres i 5,6 milions d'expropiacions. Segons el Consell, els doblers del conveni no es perdran i es reajustaran a la resta d'anualitats.

Les dades del projecte de pressuposts han servit al Govern per defensar que l'increment en les inversions previst suposa "una passa endavant", mentre que l'oposició considera un nou "fracàs" del president Bauzá davant Madrid el fet que Balears continuï a la coa de l'Estat, a més d'una nova "discriminació" per als ciutadans de les Illes.

stats