OBSERVATORI
Portada 26/01/2015

El PP justificarà ara el perquè de la Comissió de Son Espases

Per al PP les irregularitats començaran a partir d’ara, amb la desfilada de càrrecs del Pacte que inicia aquest dimecres l’expresident Antich

Q. Torres
4 min

PalmaEls plats forts de Son Espases són els entremesos per al PP. L’oposició –i també la Fiscalia Anticorrupció- entén que el bessó del cas és en el procés d’elecció del solar i en el d’adjudicació de l’hospital que varen seguir els conservadors. I els populars, en canvi, consideren que la qüestió serà l’increment de despesa que suposà la modificació del projecte en temps del Pacte. Tot el que s’ha dit fins ara en la Comissió de Son Espases no altera el discurs del partit que governa. No s’ha demostrat cap il·legalitat, diuen. El cert, però, és que s’han posat sobre la taula elements que fan sospitar i que evidencien, en paraules dels propis compareixents, que el procés seguit per adjudicar l’hospital fou com a mínim insòlit perquè no es coneix cap altre cas d'un procediment d'adjudicació que s'hagi aturat per demanar informes al Consell Consultiu ni cap altre on s'hagin demanat informes a col·legis professionals que acabaren sent determinants.

A banda que no s’ha aclarit ni de qui va ser la idea de fer un nou hospital enlloc de reformar Son Dureta ni tampoc s’ha tret l’entrellat de qui situà Son Espases entre les propostes d'ubicació, tampoc s’explica el motiu de la interferència de la consellera de Sanitat del moment, Aina Castillo, en el procés d’adjudicació. Una interferència clau perquè a partir d’aquell moment l’hospital canviarà de mans. Els membres de la mesa d’adjudicació i també empresaris que participaren en el concurs donen un paper determinant a la publicació per premsa de qui seria l’adjudicatari abans que la Mesa decidís. Aquesta situació explicaria, segons ells, que s’aturàs el procés, seguint el “suggeriment” de Castillo just en la reunió de la Mesa que estava convocada per adjudicar l’hospital a OHL. Enlloc de fer-ho, es demanaren nous informes per reforçar l’actuació que, al final, acabarien provocant que l’adjudicatari no fos OHL sinó Dragados.

Si la informació publicada fou determinant per acabar canviant d’adjudicatari es podria pensar que qui va filtrar el nom del futur adjudicatari cercava precisament que es canviàs l'adjudicatari. I si la hipòtesi fos certa, ho hauria aconseguit. Per tant seria pertinent saber qui va poder fer la filtració. Per una qüestió de probabilitats, té molts números que fos algú del PP perquè aquesta informació només l’haurien de tenir els membres de la Mesa d’Adjudicació i, en la seva gran majoria, eren càrrecs polítics situats pel PP. Però no tot el mèrit seria per al filtrador perquè sense la carta de la consellera Castillo “suggerint” a la Mesa que aturàs el procediment després de la filtració i demanàs més informes, tampoc ho hauria aconseguit. Són la filtració i Castillo les claus del canvi de mans. I Castillo en aquell moment –i ara també perquè no s’ha fet públic que hagi causat baixa- era del PP.

Però el perquè del canvi d'adjudicatari ningú l'aclareix. MÉS ha plantejat aquest dimarts una hipòtesi. Relaciona el canvi de mans de Son Espases amb l'operació Voramar, que va desembocar en el cas Andratx. L'empresari que s'havia d'endur Son Espases, Juan Miguel Villar Mir, tenia interessos a la zona de Cala Llamp, concretament la urbanització Gran Folies, segons ha reconegut ell mateix aquest dimarts al Parlament. Segons MÉS, aquesta urbanització estava pendent en aquell moment de modificacions urbanístiques. La coalició interpreta que en esclatar el cas Andratx, l'expresident Jaume Matas hauria intentat evitar que es pugés vincular amb Son Espases i, com a tallafocs, el seu Govern hauria optat per no atorgar la concessió de l'hospital a Villar Mir. És només una hipòtesi d'un grup de l'oposició.

Malgrat l’evidència de “greus irregularitats” en el procés, com les ha definit l’empresari perdedor d’aquell concurs, Juan Miguel Villar Mir, el PP defensa la legalitat del procés i s’excusa en una sentència que es va resoldre l’any passat (set anys després i quan ja es parlava de la investigació de Fiscalia) desestimant el recurs interposat per l’empresa de Villar Mir. Per al PP les irregularitats començaran a partir d’ara. Amb la presència de l’expresident Francesc Antich (PSIB) s’obrirà aquest dimecres la desfilada de càrrecs de l’anterior Pacte de Progrés per la comissió d’investigació de Son Espases. I si algú no entenia a que jugava el PP permetent una comissió d’investigació que afectava a la seva gestió, ara entendrà que l’objectiu no era aquest sinó intentar posar de manifest que els del Pacte tampoc no eren uns sants.

Els socialistes, veient venir el PP, han aprofitat diverses compareixences per començar a defensar-se abans de ser atacats. Dies enrere ja van plantejar que la modificació del contracte amb la concessionària que es va fer en temps del Pacte es devia a que el projecte fet en temps del PP no respectava el codi ètic d'edificació, que era d'obligat compliment en el moment de l'execució. Aquest dimarts, han intentat plantejar una altra tesis de defensa: que en adjudicar-se l'hospital a l'oferta més barata després es van haver d'augmentar costos per aconseguir més serveis. El sobrecost de l'hospital ja es comença a endevinar que marcarà a partir d'ara les compareixences. Arriba el moment del PP.

stats