PROCÉS
Portada 08/02/2015

Més de 5.000 inscrits trien aquesta setmana la primera direcció de Podem a Balears

Les votacions es faran de manera telemàtica entre dilluns i divendres, i dissabte es coneixerà la llista guanyadora entre les que encapçalen Alberto Jarabo, Antoni Bennàssar, Lola Fernández i Tomás Fernández

Lluís Planas
3 min
Antoni Bennàssar amb l'equip de la candidatura SOM PODEM

PalmaMés de 5.000 inscrits de les Illes a la formació triaran entre dilluns i divendres d'aquesta setmana la primera direcció de Podem a Balears. Les votacions es faran de manera telemàtica i el proper dissabte es coneixeran els resultats d'un procés intern en el qual també es trien les direccions insulars a cada illa.

Alberto Jarabo, Antoni Bennàssar, Lola Fernández i Tomás Fernández encapçalen les quatre candidatures a configurar el consell ciutadà autonòmic de Podem, que funcionarà com la seva executiva a Balears i estarà integrada per 35 membres, incloent-hi el secretari general. També es tria una comissió de garanties de sis persones per resoldre els conflictes interns.

Balears, amb 183 aspirants a participar en aquest consell ciutadà, és la tercera comunitat amb més candidats al procés que la formació que lidera Pablo Iglesias ha obert arreu de l'Estat. Tot i els més de 5.000 inscrits a la formació que poden participar en la votació, existeix el precedent de l'elecció del consell ciutadà de Palma, en què Carlos Saura sortí elegit com a secretari general a Ciutat però amb només un 32,7% de participació.

Campanya amb queixes i poc marge

Les quatre candidatures –Podem per les Illes (Alberto Jarabo), Som Podem (Antoni Bennàssar), Entre Illes Podem (Lola Fernández) i Illes amb Futur (Tomás Fernandez)– han acabat aquest diumenge una campanya electoral en la qual han transcendit algunes queixes internes per un suposat suport oficialista a la candidatura de Jarabo. En la campanya s'ha trobat a faltar encara la presentació de propostes i posicionaments polítics clars, fruit de l'estructura assemblearista de la formació.

Perquè, en qualsevol cas, la primera direcció de Podem a Balears, malgrat estar cridada a ser decisiva en la governabilitat de les Illes a partir del mes de maig, tindrà poc marge per concretar el programa electoral i elaborar les seves llistes. La formació haurà de sotmetre novament les dues coses, tant les propostes programàtiques que elabori la direcció com la realització d'unes primàries per triar els candidats electorals, a la votació dels seus inscrits.

Tancament del procés electoral intern

Aquest dissabte els aspirants a liderar Podem a Balears varen tancar la campanya de promoció de les seves candidatures. Alberto Jarabo es va reunir amb el seu equip al CineCiutat i va demanar valentia i unitat entorn d'un objectiu únic, independentment de qui sigui finalment qui encapçali el projecte de Podem: "fer fora els que ens han robat i segrestrat la democràcia".

Per la seva banda, Antoni Bennàssar, un altre dels candidats amb possibilitats d'acabar liderant aquesta formació a les Illes, va anar fins a l'aeroport de Son Sant Joan per posar de manifest la seva preocupació pel procés de venda d'AENA, que en la seva opinió no garanteix en absolut que els illencs puguin tenir cap benefici, sinó més aviat al contrari. A més, va reclamar que els vols interilles costin el mateix que un trajecte de tren a la Península entre dues ciutats que es trobin a semblant distància de les capitals insulars. Lola Fernández, l’única dona aspirant a la secretaria general, va acabar la campanya a Eivissa, on va assegurar que la porposta d'Entre Illes Podem és la d'humanitzar la política. A l'acte que realitzaren al cafè concert Sa Qüestió hi va assistir Vivian de Sans, que va destacar el caràcter interinsular i equilibrat "amb àmplia participació de totes les illes" en la candidatura de Fernández.

Decisió sobre Palma

Aquest altre procés només podrà començar a partir del proper dissabte, a poc més de tres mesos per a les eleccions autonòmiques, insulars i municipals. La presentació a aquests darrers comicis, els locals, haurà de ser una de les primeres coses a tractar per la direcció escollida, atès que Podem no s'hi presentarà amb la seva marca i haurà de valorar si tot i així impulsa candidatures municipals a Balears.

En aquesta situació es troba la direcció de Podem a Palma. El consell ciutadà encapçalat pel seu secretari general, Carlos Saura, vol explorar totes les vies per configurar una candidatura a Cort, però en qualsevol cas no prendrà una decisió fins després del 14 de febrer, quan convocaran una assemblea presencial que coincidirà amb la proclamació de la primera direcció autonòmica. Qualsevol decisió haurà de ser ratificada pels inscrits a Podem Palma però, d'entrada, ja han descartat participar en la plataforma Guanyem.

stats