OBSERVATORI
Portada 10/08/2015

Com no ha de ser un ple

Enmig de les mesures de la 'nova política' hi destaquen els ajuntaments que opten pel contrari

M. B.
2 min
Martorell i Urraca discutint sobre els empadronaments irregulars. / M.B.

Manacor'Transparència' i 'participació' han estat les dues paraules que s'han repetit més constantment durant aquests dos primers mesos de mandats als nous consistoris de l'illa. Poc menys de 60 dies no són suficients per passar de les paraules als fets i, de moment, tan sols s'ha insinuat un canvi, que s'ha definit en algunes mesures i declaracions d'intencions. Enmig de les modificacions d'horaris de plens per fomentar-ne l'assistència, de les reduccions de retribucions per donar bona imatge i dels anuncis de mesures de transparència comunicativa, sobresurten encara més els consistoris que, lluny de la 'nova política', s'estimen més anar a l'antiga.

Santa Eugènia. Té 1.652 habitants, segons les dades de 2014, però el seu Ajuntament du a terme els plens al matí. El batle Xisco Martorell (PP), que té un grapat d'aquests habitants empadronats a ca seva encara que no hi visquin, defensa aquest horari amb un "perquè sí".

El ple del passat dia 28 de juliol va ser un exemple exagerat de com no ha de ser una sessió en un Ajuntament en què es gestionen els interessos de tot un poble i, per afegitó, la majoria absoluta del partit que governa està agafada amb les pinces de tres vots d'avantatge. Les respostes varen ser monosíl·labs i les explicacions, gairebé inexistents.

En el torn de preguntes, el batle les començà a contestar sense ni tan sols llegir-les: "Pregunta u, sí. Pregunta 2, no", etc. Així mateix, va introduir alguna resposta més elaborada. A la qüestió "Quan s'aprovaran els pressuposts de 2015?", la resposta va ser: "L'any 2015". També va rebutjar prendre mesures per fomentar la participació ciutadana amb un "sempre ho hem fet així".

Muro. És un altre dels consistoris en què les sessions seran els matins, com durant el mandat passat. En concret, els dilluns a les 8. També va ser a aquesta hora la sessió extraordinària que es féu per informar els veïns sobre la problemàtica de vessaments d'aigües fecals a Platges de Muro. Malgrat aquest intent perquè no hi hagués assistents, 30 persones varen omplir la sala de plens de bon matí.

Consell. A Consell, on viuen menys de 4.000 habitants, no es conformen amb una dedicació exclusiva per al batle, Andreu Isern, que es jubila al setembre i cedirà el seu sou a la segona tinent de batle, Divina Pastor. També hi haurà una dedicació parcial de 16 hores setmanals d'uns 1.000 euros mensuals en 14 pagues per a la regidora Margalida Llabrés.

stats