CONFLICTE EDUCATIU
Portada 02/09/2015

Educació vol tancar la negociació de la vaga a la propera reunió

STEI, FE-COO i Assemblea de Docents reconeixen “avenços importants” i Martí March anuncia que dilluns els farà arribar un document “definitiu”

Mercè Pinya
3 min
Els comitès de vaga s'han reunit durant més de dues hores. CAIB

PalmaLa reunió d'aquest dimecres capvespre entre els comitès de vaga dels sindicats STEI i FE-CCOO, el de l'Assemblea de Docents i la conselleria d'Educació ha acabat encara sense un acord definitiu, però amb compromisos importants. “Ha estat una de les reunions més productives d'ençà de l'inici de les negociacions”, ha reconegut el portaveu de l'Assemblea de Docents, Guillem Barceló, a la sortida de la trobada. Des de l'STEI i FE-CCOO també s'ha titllat la reunió de “molt profitosa”.

Els avenços s'han produït, principalment, en relació a dos punts. En primer lloc, l'acceptació per part de la conselleria d'Educació de defensar el principi de no-discriminació del col·lectiu docent respecte de la resta del funcionariat. S'ha acordat que els docents “cobraran els sexennis quan ho faci la resta dels empleats públics”, ha assegurat Toni Baos, secretari general de FE-CCOO. Concretament, els treballadors de l'IB-Salut i de l'Administració general de la CAIB es preveu que comencin a cobrar la carrera professional a partir de l'1 d'octubre, segons aprovà poc abans de les eleccions el govern de Bauzá.

Des dels comitès de vaga de l'STEI i FE-CCOO s'ha proposat que, en cas que no hi hagi recursos suficients per pagar els complements salarials als docents a partir de l'octubre, els docents s'avindrien a què es cobrin a partir del mes de gener amb caràcter retroactiu. Martí March no ha volgut concretar de quina manera es materialitzarà aquest principi, ja que s'ha de debatre en el marc de la Mesa General de la Comunitat Autònoma, emperò s'ha compromès a què “el col·lectiu docent no sigui discriminat” i “equiparació al col·lectiu de salut i resta de funcionaris”, ha dit.

El segon acord fa referència al compromís del conseller d'Educació de “flexibilitzar” la calendarització de les mesures de reversió de les polítiques de retallades proposades als comitès de vaga i que en principi s'allargarien fins l'any 2019. “El conseller ha reconegut la possibilitat de tancar tot el paquet de mesures l'any 2018”, ha anunciat el secretari general de l'STEI, Biel Caldentey. “Negociaré amb la resta del Govern per fer possible aquest avanç”, ha dit, per la seva banda, March. “Intentarem fer una temporalització més flexible”, ha concretat el conseller, que ha evitat concretar més en tant que les partides pressupostàries per fer-ho possible “afecten altres conselleries”.

Dilluns, document definitiu

Davant d'aquesta situació, i d'acord amb les propostes que han fet arribar els dos comitès de vaga a l'equip de Martí March, aquest s'ha compromès a fer-los arribar dilluns un “document definitiu”, en paraules del conseller. Aquest s'acabaria de debatre en una quarta i darrera reunió entre Govern i comitès. “És evident que hi ha hagut un avenç respecte de l'anterior reunió i anam per bon camí per fer un acord que sigui el més satisfactori possible. És millor un mal acord que un bon conflicte, perquè l'educació el que necessita és normalitat i tranquil·litat”, ha dit March.

En aquest sentit, tant des de l'STEI com des de FE-CCOO s'ha remarcat que el principi de curs serà tranquil. “Voldríem fer una desconvocatòria de la vaga. El curs començarà amb normalitat, i no amb conflicte”, ha assegurat Caldentey. Amb tot, ha volgut apuntar que si el Govern no compleix i es manté la discriminació dels docents respecte de la resta de funcionariat de la CAIB, “no descartam mobilitzacions”. FE-CCOO i STEI no faran “cap crida a secundar la vaga indefinida, ja que consideram que ens toca poder garantir una normalitat en l'inici d'aquest nou curs i un espai tranquil i de confiança mútua”, ha afegit Baos.

La reunió, que seria la darrera en el marc dels comitès de vaga, per abordar el document definitiu que s'entregarà dilluns encara està pendent de concretar-se. Amb tot, les propostes i mesures anunciades i que s'acordin es continuaran tractant en el marc de la Mesa Sectorial, que en faria seguiment i que donaria senyes que s'ha entrat en la “via de la normalitat”, ha dit March.

L'Assemblea no està satisfeta amb l'augment de plantilla

Emperò més enllà d'aquests avenços en la negociació, continuen havent-hi crítiques. Si bé l'STEI considera que l'augment de 320 professors per a aquest curs que està a punt de començar i l'anunci de dues oposicions que en total suposarien més de 800 places és “una voluntat de millora”, els docents ho consideren “òbviament insuficient”, en paraules de Guillem Barceló.

“Avui hem rebut noves xifres de quotes i les hem d'estudiar. No ens queda clara quina és la millora”, ha afegit, i ha sol·licitat que les oposicions “no siguin només per recuperar les places de les jubilacions, sinó també per fer disminuir el nombre de professorat interí” en el 50%, com a mínim. Igualment, des de l'STEI Biel Caldentey ha apuntat a la necessitat que es faci especial esment a aquells centres que requereixen de personal d'Atenció a la Diversitat per atendre alumnat amb necessitats educatives específiques. “Volem un creixement no només quantitatiu, sinó també qualitatiu” del professorat, ha dit.

Finalment, l'Assemblea no està conforme tampoc amb la proposta relativa als ajuts de menjador feta per March i es manté a l'espera del posicionament de FAPA respecte d'aquesta qüestió una vegada que s'hagi reunit amb els responsables de la conselleria per parlar d'aquest assumpte.

stats