OBSERVATORI
Portada 21/04/2015

Els moviments de Bauzá

Amb l'eliminació de l'aforament i de l'impost de patrimoni, cerca recuperar votants que s'hagin pogut allunyar del PP pels casos de corrupció i per l'increment de tributs

Q. Torres
3 min
Bauzá, diumenge a Menorca, on va proposar fer desaparèixer els aforaments per a polítics balears i eliminar l'impost de Patrimoni.

PalmaComençam a conèixer propostes concretes del candidat que té més opcions de ser el president del Govern, José Ramón Bauzá. Aquest cap de setmana n’ha posat dues sobre la taula: l’eliminació dels aforaments per al president autonòmic, els membres del Consell de Govern i els diputats autonòmics; i l’eliminació de l’impost de patrimoni. El titular fàcil que es podria fer és el de menys "privilegis" per als polítics i el de "menys imposts", però si s’entra en el detall es veurà millor cap a qui va dirigit el discurs.

L’eliminació d'aforaments a polítics balears és un plantejament que ha estat fent l’esquerra (MÉS ha presentat propostes en aquest sentit al Parlament) i que el PP ha rebutjat fins ara. Es pot justificar que Bauzá ho plantegi ara, en precampanya, perquè suposa canviar l’Estatut d’Autonomia, una norma que no se sol tocar gaire. I s’ha de dir que no ho podrà fer sol. Necessitarà l’oposició, perquè per reformar l’Estatut cal una majoria de dos terços i la conformitat de les Corts. Per això, la proposta de Bauzá sona a les que feia l'expresident Jaume Matas en cada debat de política general, on aprofitava per fer un anunci que no depenia d’ell.

Bauzá, en aquest cas, no cerca el debat amb l’oposició ni deixar-la fora de lloc, perquè qui més qui manco està d’acord a reduir aforaments. L’aforament és una mesura de protecció que s’ha desvirtuat completament i que no té correlació en altres estats democràtics, on allò que es prioritza és que tots els ciutadans siguin jutjats pels mateixos tribunals. Pot tenir sentit per garantir drets com el de la llibertat d’expressió, però per això ja existeix la immunitat parlamentària. L’aforament suposa atorgar una condició diferenciada a determinats càrrecs respecte de la resta de mortals, el privilegi de ser jutjats per un tribunal diferent només per la seva condició i encara que el suposat delicte comès no tingui res a veure amb l’activitat que li confereix el privilegi. Es parteix de la base que un tribunal superior és millor que un d'ordinari i s’obvia que sovint el primer és més a prop de l’Executiu que no el segon i que pot no estar avesat a jutjar segons què. La figura no sé sosté.

La primera pregunta que cal fer-se, per tant, és a què ve això ara. Per què ho diu en precampanya, quan el seu partit ha votat en sentit contrari al Parlament? I la resposta és senzilla: Bauzá cerca ara recuperar votants que s’hagin pogut allunyar del PP per la corrupció i ho intenta fer agitant la bandera de la "regeneració democràtica", just quan li sorgeixen competidors que, com Ciutadans, s'atribueixen la mateixa bandera. Deu trobar que ja no li basta el seu famós vet als imputats com a candidats per sustentar la seva suposada contundència contra la corrupció, quan els batles del PP imputats es presenten amb altres sigles o quan la Fiscalia Anticorrupció apunta a dirigents actuals del partit sense que Bauzá els aparti. Sembla com si el popular plantegi l’eliminació de l’aforament com fa quatre anys va defensar el vet als imputats, com un element suposadament determinant.

L’altra proposta, la d’eliminar l’impost de patrimoni, també cerca recuperar o acontentar votants populars decebuts perquè el PP no ha abaixat imposts com prometia. No són votants qualssevol, sinó un grup selecte que és el que posseeix major patrimoni. L’impost, que a Balears ha aplicat precisament el Govern de José Ramón Bauzá, no és un tribut que pagui tothom. Fins ara tenia 6.500 contribuents amb un patrimoni superior als 700.000 euros. Enguany se suposa que no el pagaran tants perquè el Govern de Bauzá ha incrementat la barrera als 800.000 euros.

L’eliminació d’aquest tribut cerca acontentar aquests 6.500 contribuents que l’any passat aportaren a l'erari públic 48 milions d’euros. Hi ha literatura que rebutja aquest tribut perquè penalitza l’estalvi i l’activitat econòmica o perquè grava dues vegades pel mateix o perquè no impedeix que els grans patrimonis optin per instruments fiscals més suaus; una literatura que Bauzá no va tenir en compte quan va aplicar l'impost perquè la prioritat era recaptar. El candidat del PP quedarà bé amb els 6.500 contribuents, però haurà d'explicar a la resta per què no els elimina a ells tributs que segurament els perjudiquen més proporcionalment, o per què deixa escapar 48 milions d'euros d'ingressos quan, al mateix temps, es queixa del mal finançament autonòmic de Balears. Bauzá tria i no opta per millorar amb més ingressos els serveis públics que ha retallat, sinó per quedar bé amb els que tenen més patrimoni.

stats