Portada 02/02/2015

Podem millora el sistema, agradi o no als partits

2 min

Entenc que els partits convencionals estiguin nerviosos amb la irrupció de Podem. El PP, perquè veu com pujarà la participació i ell tenia fermat i ben fermat el sac dels seus vots, sempre en uns nombres molt semblants a Balears. Si augmenta la gent que va a votar, tenir els mateixos mobilitzats ja no aporta un resultat tan hegemònic. El PSOE, perquè a la pròpia crisi interna s'hi afegeix un nou competidor per l'esquerra. I, en el cas de Balears, el tercer partit en importància, la coalició MÉS, ha anat alerta amb les manifestacions públiques, però alguns simpatitzants han fet servir les xarxes socials per criticar determinats aspectes de Podem: que si són immadurs políticament, que si els documents de feina que manegen no són "gran cosa", que on eren quan es feien moltes batalles al carrer contra polítiques de destrucció del territori o la cultura...

Potser tenen part de raó. Però és innegable que Podem ha aconseguit treure de casa seva gent que fins ara no participava. Llavors, el que haurem de concloure és que Pablo Iglesias i la seva gent parlen un llenguatge i han aconseguit una marca que mobilitza persones que ja havien renunciat a votar perquè no establien cap relació entre el seu sufragi i la millora de les seves condicions de feina, d'atenció sanitària, d'educació o de vida en general.

Idò si és així, benvingut sigui Podem. Clar que tot es pot criticar. Clar que hi ha un component de missatge de màrqueting. Com la resta de formacions. En comptes d'estar pendents tot el dia del que diuen o deixen de dir Pablo Iglesias i el seu equip, les altres formacions, si realment creuen allò de la participació democràtica, podrien fer una mica d'autocrítica, sobretot l'esquerra, i demanar-se per què ara hi ha més gent decidida a formar part no ja de les eleccions, sinó del dia a dia polític, de la cosa pública.

Hauríem tingut tantes primàries i formats participatius entre els partits d'esquerres (el PP diria que no ha modificat gaire el seu funcionament programàtic) si Podem no hagués aparegut en l'escena política? Agradi o no, Podem millora el sistema. Ja veurem com i fins on.

stats