24-M
Portada 27/05/2015

MÉS i El Pi haurien tret un diputat a Madrid cadascun en unes generals

L'extrapolació dels resultats de diumenge canviaria radicalment l'actual distribució dels vuit representants de Balears al Congrés

Lluís Planas
3 min
Extrapolació del resultat de les autonòmiques al Congrés dels diputats

PalmaL'extrapolació dels resultats de les eleccions autonòmiques de diumenge passat a unes generals canviaria radicalment l'actual distribució dels vuit representants de Balears en el Congrés dels Diputats. El PP i el PSIB-PSOE deixarien de repartir-se els escons, ara amb cinc i tres respectivament, i els populars perdrien dos diputats per un els socialistes. El repartiment d'aquests tres representants perduts pels dos grans partits estatals aniria a parts iguals entre Podem, MÉS i El Pi, que tindrien un diputat per Balears cadascun.

L'obtenció de dos diputats per part de MÉS i El Pi a Madrid representaria una fita històrica sense precedents per al sobiranisme illenc, que per primera vegada tindria dos representants en el Congrés dels Diputats que no respondrien a la disciplina de vot de partits estatals. Amb els resultats obtinguts diumenge, en els quals entre totes dues sumaren gairebé 100.000 vots, els dos escons a les Corts espanyoles d'aquestes forces estarien assegurats.

Seguint la projecció dels resultats de les autonòmiques, l'aplicació de la llei d'Hondt per al repartiment dels vuits diputats a Madrid que corresponen a Balears, com a circumscripció única, fa que siguin MÉS i El Pi els qui s'hi juguin el darrer representant. La coalició ecosobiranista queda a poc més d'uns 2.000 vots d'obtenir un segon representant, però en aquest cas restarien la participació al partit regionalista. En cas de no arribar aquest als vots suficients per obtenir un diputat, aquest quedaria igualment en mans de MÉS.

Aquesta extrapolació no té en compte que en unes eleccions generals el sentit estatal de les votacions canvia els resultats. Tradicionalment hi ha una major participació que no en les autonòmiques i els grans partits obtenen millors resultats, cosa que fa més difícil l'arribada al Congrés dels Diputats de representants Balears d'altres formacions. A les eleccions generals de 2011, la coalició que ha esdevingut MÉS, amb Miquel Ensenyat com a cap de llista, obtingué 31.278 vots (7,16%), que no li bastaren per assolir l'objectiu. Llavors El Pi encara no s'havia fundat com a tal a partir de Convergència i la Lliga Regionalista.

Un intent de sumar totes les forces sobiranistes en una mateixa candidatura a Madrid, la d'Unitat a les generals de 2008 encapçalada per Pere Sampol i que reunia el PSM, UM, Esquerra Republicana i Entesa, només obtingué 25.576 vots (5,43%). La llista que va quedar més a prop de rompre el repartiment entre els dos grans partits estatals va ser la de Progressistes, integrada el 2004 pel PSM, Esquerra Unida, Esquerra Republicana i Els Verds, que superà els 40.000 vots (8,59%) i a la qual l'augment de participació i polarització del vot que provocà l'11-M li impediren obtenir un diputat.

Ciutadans, amb possibilitats

En qualsevol cas, la ruptura del bipartidisme que s'ha produït a Balears en les dues darreres crides a les urnes és allò que faria que canviàs radicalment la distribució dels representants en el Congrés dels Diputats. Amb els resultats obtinguts diumenge passat, el PP balear perdria dos dels seus cinc actuals diputats, mentre que el PSIB en tindria un menys dels tres d'ara. Podem aconseguiria un presentant balear a Madrid, al marge dels altres dos que obtindrien MÉS i El Pi.

En l'escenari de les generals que s'han de dur a terme el mes de novembre, Ciutadans tindria possibilitats d'entrar també en el repartiment a partir dels resultats que tingué diumenge. La formació que lidera Albert Rivera va treure un total de 25.317 vots només a Mallorca, l'única circumscripció al Parlament en la qual es presentava. En unes eleccions generals, amb circumscripció única per a les quatre illes i on els missatges en clau estatal predominaran, Ciutadans podria salvar el marge de menys de 8.000 vots que el separà d'El Pi en les autonòmiques.

stats