MITJANS PÚBLICS
Portada 16/09/2015

MÉS per Menorca demana la dimissió de Codony, Podem que el destitueixin i el PSIB just el critica pel darrer nomenament

La darrera designació unilateral del director general d'IB3 situat pel PP accelera els tràmits per rellevar-lo

Q. Torres / R. Gallego
3 min
El director general d'IB3, Pep Codony, ha rebut un allau de crítiques.

PalmaLa decisió del director general d'IB3, Pep Codony, de nomenar unilateralment un nou director d'IB3 televisió, aprofitant el retard de la nova majoria progressista a l'hora de rellevar-lo, ha indignat l'esquerra. MÉS per Menorca ha demanat obertament la seva dimissió, Podem ha apuntat que si no dimiteix se l'hauria de destituir i el PSIB s'ha limitat a criticar la seva "deslleialtat" i a advertir que no hi ha d'haver ingerències polítiques en la gestió de la ràdio i televisió autonòmica. Fins i tot el PP s'ha desmarcat de la decisió del director general que ells situaren al capdavant d'IB3. Però si una cosa ha provocat el darrer moviment de Codony, és que s'han accelerat els tràmits per substituir-lo.

Les formacions d'esquerra han donat per tancada aquest dimecres la proposició de llei per reformar la llei d'IB3, que previsiblement divendres registraran al Parlament perquè es comenci a tramitar i que ara donaran a conèixer a l'oposició per cercar el seu suport. La modificació permetrà nomenar un nou director de l'ens amb una majoria de tres cinquenes parts del Parlament, en lloc de les dues terceres parts que es demana ara. La revisió és substancial perquè, amb la composició actual de la cambra, el PP deixarà de ser necessari i, a l'esquerra, li bastarà el suport d'El Pi per triar el nou director general d'IB3. Si no hi hagués prou majoria no caldria esperar sis mesos com fins ara, sinó només un mes per fer una nova votació en la qual bastaria la majoria simple.

El nou redactat pactat per PSIB, MÉS i Podem fixa que el mandat del màxim responsable del canal públic sigui de sis anys, en comptes dels quatre actuals, i que aquest tingui vot de qualitat en el Consell de Direcció de la radiotelevisió, que estarà compost per 10 membres i serà paritari. El nou director general no haurà de sortir dels nou membres del Consell de Direcció com fins ara, sinó que serà elegit al marge i després passarà a formar-ne part. De moment no s'ha posat cap nom damunt la taula com a possible director general, però les forces d'esquerra s'han compromès a reobrir el debat de manera immediata (la setmana vinent) per poder tenir una proposta consensuada (també amb El Pi) quan s'aprovi la reforma de la llei d'IB3.

L'acceleració dels tràmits és conseqüència directa de la decisió de Codony, un director general d'IB3 situat pel PP, de nomenar com a director de la televisió autonòmica el realitzador Antoni Bauzá, fundador de Canal 4, ànima de 'Nit de bauxa' i director de les paròdies de pel·lícules de l'oest que es van emetre en aquesta cadena. La majoria de partits del Pacte han coincidit a considerar una "deslleialtat" l'actuació de Codony perquè suposa no assumir el canvi de majoria que s'ha produït, perquè ha estat unilateral (sense comunicar-la al Govern), perquè es produeix quan el seu càrrec com a membre del Consell de Direcció ja ha caducat des de fa mesos, perquè ocupa la Direcció General en funcions i perquè és conegut que les forces del pacte negocien per rellevar-lo. Les formacions d'esquerra han signat una petició, plantejada inicialment per MÉS per Menorca, perquè comparegui davant la comissió parlamentària de control d'IB3 per donar explicacions.

Amb tot, el portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, ha exigit públicament la seva dimissió i el secretari general de Podem, Alberto Jarabo, ha defensat que, si no ho fa, el Govern l'hauria de destituir. El PSIB, en canvi, manté que s'han d'evitar "ingerències" dels partits en la gestió d'IB3 i just critica la "deslleialtat" de Codony per fer el nomenament "d'esquena" als responsables polítics. "No em sembla lògic que quan se sap que s'està fent feina perquè hi hagi una modificació de la llei d'IB3 i perquè hi hagi un canvi en la direcció general d'IB3, per darrere hi hagi aquests canvis", ha assegurat la portaveu parlamentària del PSIB, Pilar Costa, qui ha deixat clar que el seu partit està totalment en desacord amb la decisió presa pel director general d'IB3, però "nosaltres fem feina de cara al futur", ha afegit.

Els responsables del pacte asseguren que conegueren el nomenament pels mitjans i insinuen que no estaria motivat tant per una qüestió política sinó empresarial, perquè consideren que el nou director de la televisió pública és un home proper a l'empresari Cinto Farrús, responsable de Canal 4 i de productores televisives que han fet feina per a IB3. L'esquerra es mirarà amb lupa tot allò que faci el nou responsable i vigilarà tots els programes que pugui autoritzar.

stats