Portada 07/07/2015

Menorca i Eivissa no són partidaris de dur a incinerar els seus fems a Mallorca

La proposta d'Ensenyat tampoc agrada a la plataforma contra la importació

Q. Torres
2 min
Els consellers executius del Consell de Mallorca han pres possessió aquest dimarts / M. MONER

PalmaLa proposta del nou president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat (MÉS), de substituir la importació de fems d'Irlanda del Nord i d'Itàlia pels de Menorca i Eivissa topa amb el posicionament que defensen els nous responsables de Medi Ambient dels consells d'aquestes illes. Tant el responsable de Medi Ambient d'Eivissa, Miguel Vericad (Guanyem), com el de Menorca, Javier Ares (Podem), no són partidaris d'importar els seus fems a Mallorca.

No és l'únic contratemps amb què parteix la proposta d'Ensenyat, la plataforma No volem ser el femer d'Europa, que en el mandat passat es va crear per mostrar el seu rebuig a la importació de residus per incinerar a Son Reus, ha lamentat els plans del Consell de Mallorca de substituir la importació de residus d'Itàlia i Irlanda pels residus d'Eivissa i Menorca. L'entitat ecologista considera que s'ha de reduir la incineració i que això implica una revisió o modificació del contracte amb l'empresa incineradora.

El plantejament d'Ensenyat passa per aquesta revisió del contracte amb l'empresa concessionària de la gestió dels residus, però al mateix temps es posa sobre la taula una sortida perquè l'empresa pugui amortitzar unes instal·lacions "sobredimensionades" i a la vegada oferir una solució al problema que es trobaran Menorca i Eivissa, que l'any 2018 hauran de tenir clausurats els seus abocadors perquè així ho ordena una directiva europea. Tot plegat encara persegueix un altre objectiu: que els canvis no provoquin un increment de la taxa de residus que paguen els ciutadans i que s'ha mantingut congelada en els 131 euros per tona.

Ensenyat ha insistit aquest dimarts, en l'acte de presa de possessió dels seus consellers, que ell no és partidari de la incineració de residus i, fins i tot, ha recordat que Esporles, sent ell batle, ha estat un dels municipis que més ha avançat en la recollida selectiva de residus. Però ha recordat que l'empresa concessionària de la gestió dels residus, Tirme, "ha fet una inversió" en unes instal·lacions "sobredimensionades" que ha d'amortitzar i té "un contracte blindat" que li permet repercutir-ho sobre el Consell, que ho cobreix amb la taxa dels fems que paguen els ciutadans.

"M'agradi o no, m'ho he de menjar amb patates. És el que tenim i ho hem de pagar", ha advertit Ensenyat, qui ha anunciat que aquest mes es reunirà amb els seus homòlegs de Menorca i Eivissa, Maite Salord MÉS) i Vicent Torres (PSOE), per plantejar-los la possibilitat de dur els seus fems a cremar a Mallorca, una possibilitat que Menorca ja fa servir temporalment fins que es resolguin els problemes detectats a l'abocador de Milà.

Tot i que el president mallorquí ha considerat "absurd" que a les altres Illes s'hagin de construir unes instal·lacions a posta quan ja existeixen a Mallorca i ha recordat que el transport marítim dels fems el cobriria l'Estat, tant des de Menorca com des d'Eivissa els nous responsables no semblen partidaris d'aquesta sortida. El conseller de Medi Ambient d'Eivissa ha deixat clar que dur els fems a cremar a Mallorca seria la darrera opció i que la seva prioritat seria reduir els fems en origen. El de Menorca també ha apuntat que no comparteix el sistema de tractament dels fems de Mallorca.

stats