OBSERVATORI
Portada 13/01/2015

Matas va sopar tot sol

Si es pretenia mostrar poderosos empresaris i polítics influents sotmesos al Parlament, en la primera jornada de la comissió de Son Espases no s'ha vist

Q. Torres
2 min
L'empresari Bartolomé Cursach, en la comissió d'investigació de Son Espases / ISAAC BUJ

PalmaLes primeres compareixences de la comissió de Son Espases, de moment, no han servit per resoldre el principal element de sospita que la generà i que és el mateix que va provocar l'obertura d'una investigació de la Fiscalia Anticorrupció: la confessió de l'exconsellera de Sanitat del PP Aina Castillo sobre una suposada manipulació del concurs d'adjudicació de l'hospital instada per l'expresident Jaume Matas. De moment, no s'ha tocat el bessó.

Sí que ha servit per comprovar un posicionament unànime dels tres primers compareixents: l'amic de l'expresident Jaume Matas i persona inflient en aquell PP, Joan Antoni Ramonell, i dos dels empresaris mallorquins que varen comprar terrenys a prop d'on es va acabar fent l'hospital, Fausto Ferrero i Bartolomé Cursach. Tots tres han negat que participassin en un sopar el 10 d'abril de 2002, on suposadament Matas hauria informat empresaris mallorquins de la intenció de fer un nou hospital a Son Espases si guanyava les eleccions de 2003.

Els dos empresaris han negat que haguessin obtingut informació privilegiada i han intentat defensar que compraren sòl a la zona abans que es decidís fer allà l'hospital. També han apuntat que no han tret benefici de la compra dels terrenys, una evidència des del moment que la pressió social i el canvi de govern suposaren un increment del zel protector al voltant de l'hospital per evitar l'especulació.

Si els dos empresaris han fet una declaració que satisfà el PP, Ramonell ha aportat un element que agraeix l'oposició. Ha acabat reconeixent que va cobrar com a assessor de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), el grup al qual pertany Dragados, la principal empresa de la UTE que es va adjudicar després l'hospital.

Però si allò que pretenien els diputats era mostrar poderosos empresaris i expolítics influents sotmesos al Parlament, no s'ha aconseguit precisament aquesta imatge. Més aviat s'ha vist la contrària. De moment, a la comissió de Son Espases hi ha hagut molt foc d'encenalls. S'ha aclarit poca cosa substancial, però ha quedat clar que el 10 d'abril de 2002 el Reial Madrid va jugar contra el Bayern de Munic i, si s'ha de fer cas del que diuen els compareixents, aquell dia Matas va sopar tot sol.

stats