PALMA
Portada 30/09/2014

L'oposició denuncia concursos de Cort per contractar a mida

Adverteixen plecs de condicions "amb noms i llinatges" per al servei d'acollida temporal de famílies i el manteniment de l'EMT, on es fan entrevistes de personal a la seu d'una ETT

Lluís Planas
4 min

PalmaEls grups de l'oposició a l'Ajuntament de Palma, PSOE i MÉS, han coincidit per denunciar la política de contractació de l'equip de govern del PP, perquè asseguren que està licitant a través de concursos amb uns plecs de condicions "amb noms i llinatges". Adverteixen que s'estan exigint uns requisits molts restrictius per tal que siguin concursos a mida de només una empresa predeterminada. Socialistes i ecosobiranistes critiquen que això vagi en contra dels interessos dels ciutadans perquè els serveis subcontractats acaben sent més cars i de menys qualitat per la manca de competència. Els dos casos denunciats ara afecten els concursos per al manteniment dels autobusos de l'EMT i el servei d'acollida temporal de famílies.

En el primer cas el grup de MÉS ha demanat que es torni a convocar un nou concurs després que s'hagi confirmat, i ja ho havien advertit els ecosobiranistes, que només s'hi ha presentat una empresa, Asitsa, que ja és l'actual contractista. Ara veuria renovat el seu contracte per tres anys, a raó d'uns 7 milions d'euros anuals i amb la possibilitat de dues pròrrogues d'un any. El portaveu de MÉS, Antoni Verger, ha recordat que va denunciar el concurs a mida al consell d'administració de l'EMT celebrat al mes de juny, perquè, entre d'altres, la direcció inclogué requisits a mida d'Asitsa, com acreditar la gestió del manteniment d'una flota d'un mínim de 40 autobusos i cinc anys d'experiència.

Abans de l'estiu l'EMT anuncià la convocatòria d'un nou concurs per al manteniment dels seus 179 autobusos i assegurà que obtindria "un estalvi mínim anual de 375.000 euros, a l'espera dels preus a la baixa que finalment es presentin". La direcció de l'empresa admetia que "no disposa de personal suficient per dur a terme pels seus propis mitjans les tasques de manteniment, reparació, neteja i proveïment". El principal problema que presenta el manteniment de la flota d'autobusos és que és molt antiga i contaminant, superant una mitjana d'edat de 9 anys i sense que hagi previsions de renovació per manca de finançament.

A l'espera que la direcció de l'empresa pública, presidida pel regidor de Mobilitat, Gabriel Vallejo, prengui una decisió definitiva, des de MÉS es reclama que es convoqui un nou concurs. "L'actual ha estat un nyap, caríssim i lesiu per a l'interès general", afirma el portaveu Antoni Verger, qui considera que "encara som a temps d'evitar-ho si paralitzam l'adjudicació i replantejam les condicions del concurs i l'obrim perquè puguin participar més empreses". Verger també deixa caure que l'empresa Asitsa, per a la qual s'hauria preparat el concurs perquè mantingués el servei, "històricament ha tingut molta sintonia amb els governs del PP" i recorda que el 2013 ja va ser sancionada pel fet de derivar a una altra empresa mitjans i personal destinats a l'EMT.

Incompliment del codi del Bon Govern

També en relació a l'EMT, el grup del PSOE ha denunciat que l'actual direcció ha tornat a recórrer a una empresa de treball temporal (ETT) per a la selecció i contractació d'una plaça vacant al servei d'atenció al client, "incomplint per segona vegada el codi de Bon Govern". Els socialistes consideren que l'EMT "és reincident en la mala praxis" perquè fa uns mesos va haver de paralitzar la contractació d'un directiu a través d'una empresa privada de selecció, "sense complir els requisits de publicitat, igualtat, mèrit i capacitat, perquè tothom es pugues presentar". El PSOE detalla que l'empresa municipal ha convocat als aspirants a la vacant en atenció al client a fer les proves teòriques i l'entrevista personal a la seu d'una ETT al carrer Eusebi Estada.

"Després que fa un any l'empresa reconegués l'errada i es comprometés a no tornar a fer-ho, la sorpresa és veure que el procés tornar estar en mans d'una empresa de treball temporal", denuncia el regidor socialista José Hila, qui afegeix que en anterior ocasions, "ha resultat molt més car per a l'EMT contractar a través d'una empresa de treball temporal que fer-ho directament". "Pels cinc mesos i mig de contracte d'un treballador l'EMT va pagar a l'ETT 25.468 euros", afirma Hila, "el que suposa una mitjana mensual de 4.708 euros, molt per damunt del que gasta en un treballador propi a un lloc de feina similar".

Servei d'acollida, només per als empadronats

Pel que fa als contractes a mida, el grup del PSOE també ha qüestionat el que l'equip de govern del PP ha tret a concurs per al servei d'acollida temporal de famílies. La regidora Virginia Abraham ha advertit que el plec de condicions detalla les característiques de l'edifici necessari "fins al punt que sembla que tingui noms i cognoms ja definits, però no garanteix l'equip professional ni la qualitat del servei", i que això s'agreuja perquè el contracte, valorat en 869.235 euros, "no compleix l'acord plenari per limitar el pes de l'oferta econòmica al 30% de la valoració global". Això darrer es tracta d'una denúncia reiterada per part de l'oposició. D'aquesta manera, Abraham augura que "poques ofertes podran optar al concurs" i reclama que Cort garanteixi uns mínims de qualitat.

Així les coses els socialistes recorden que "les famílies sense recursos que necessiten temporalment un habitatge i un acompanyament sociolaboral no tenen altres indrets on anar" i apunta que la presència de menors condiciona molt les característiques del servei i l'entorn al qual s'ubica. Abraham denuncia que, per primera vegada, l'Ajuntament demana que les famílies que precisen el servei d'acollida que duguin empadronades a Palma un mínim de 6 mesos per a la seva atenció i, en cas contrari, podrien quedar al carrer.

El nou contracte que treu a concurs l'equip de govern del PP suposa una ampliació de 54 places respecte de l'actual, per tot i així els socialistes manifesten la seva preocupació per la continuïtat del servei perquè ja s'estan preparant els plecs per treure a concurs tot el servei d'acollida familiar que, actualment, es desenvolupa al carrer Socors. "És preocupant la línia que ha agafat la regidora de Benestar Social de desmantellament del sistema actual i de canvi de model cap a un altre de caire assistencial", adverteix Abraham.

stats