Investigació
Portada 23/02/2015

L'oposició també durà la comissió de Son Espases a la Fiscalia si ho fa el PP

Els populars volen traslladar les conclusions a través del Parlament, el PSIB avisa que ells també ho poden fer directament i MÉS anuncia que denunciarà

Q. Torres
3 min
El popular Carlos Veramendi en una de les compareixences a la Comissió d'Investigació de Son Espases / ISAAC BUJ

PalmaLa decisió del PP de dur a la Fiscalia les conclusions de la comissió d'investigació de Son Espases tindrà un efecte rebot i provocarà que els grups de l'oposició també traslladin al Ministeri Fiscal elements que s'hagin posat sobre la taula en el transcurs d'aquesta comissió parlamentària. MÉS té clar que, faci el que faci el PP, enviarà a la Fiscalia tot allò que consideri que té indicis de delicte. I el PSIB considera que no hi ha res de la comissió que es pugui denunciar, però avisa que si el PP vol fer “pirotècnia” ells també en poden fer i, si els populars traslladen les conclusions pels conductes oficials, els socialistes poden dur altres qüestions en mà.

El portaveu del PP a la comissió de Son Espases, Carlos Veramendi, ha avançat aquest dilluns que el seu grup considera que en el transcurs de les compareixences s'ha plantejat informació que apunta a “actuacions irregulars” relacionades amb la gestió del Pacte. No ha especificat quines serien aquestes actuacions, però ha parlat de “fraccionament de contractes”, de contractacions per “amiguisme”, de “sobrecostos desmesurats” i d'“ocultació d'informació”. I ha apuntat que plantejaran a la mesa de la comissió que “valori jurídicament” aquestes suposades irregularitats i que “com a òrgan parlamentari les pugui remetre a la Fiscalia”.

En realitat, és el PP qui decidirà dur-ho a la Fiscalia a través del Parlament perquè té majoria absoluta en tots els òrgans de decisió. La incorporació d'aquestes suposades irregularitats en les conclusions només depèn del PP perquè, tant en la comissió com en el ple que les han d'aprovar, tenen majoria absoluta. I la decisió de traslladar les conclusions a la Fiscalia també depèn només del PP, perquè té majoria absoluta en la mesa de la comissió que ho hauria d'aprovar. Les paraules del seu portaveu indiquen que la decisió de traslladar-ho a la Fiscalia ja està presa.

El portaveu del PSIB en la comissió, Toni Diéguez, considera que tot és “pura pirotècnia” del PP. Entén que no hi ha res que s'hagi posat de manifest en la comissió que mereixi anar a la Fiscalia, més enllà de la declaració de l'extresorer del PP espanyol Luis Bárcenas pel suposat finançament irregular de la seu del PP balear, que ja s'està investigant judicialment. Entén que en la comissió no s'ha revelat el bessó de la suposada manipulació de l'adjudicació de l'hospital i considera que la Fiscalia ha tingut accés a tot allò que ha volgut de la comissió. Però també avisa que si el PP vol fer “focs d'artifici”, ells també poden acudir a la Fiscalia i enviar-hi tot el que trobin sense haver de passar pel conducte oficial del Parlament.

De fet, MÉS així ho pensa fer independentment d'allò que decideixi el PP o el Parlament. La portaveu de MÉS en la comissió, Fina Santiago, recorda que ells ja demanaren al Parlament que enviàs a la Fiscalia la declaració de Bárcenas i la Cambra se'n va inhibir i deixà la porta oberta que fossin els grups els que hi duguessin el que trobassin. Ara té la intenció de repassar totes les compareixences i traslladar a la Fiscalia en nom del seu grup parlamentari totes aquelles en les quals apreciï que hi pot haver algun indici de delicte. A més de la declaració de Bárcenas, apunta la possibilitat d'enviar-hi la de l'extinent de batle d'Urbanisme de Palma, Javier Rodrigo de Santos, que aquest dimarts declara davant del jutge José Castro, o la de l'exdegà del Col·legi d'Enginyers, Carlos Garau, qui va revelar divendres que l'exconsellera d'Obres Públiques i actual portaveu parlamentària del PP, Mabel Cabrer, el va avisar l'any 2006 que li encarregarien un informe sobre el procés d'adjudicació de Son Espases abans que la mesa de contractació decidís encarregar-l'hi.

stats