24-M
Portada 26/05/2015

L'esquerra obre contactes i posa com a prioritat el projecte

Es volen tancar acords de manera imminent i deixar per després els càrrecs

Quim Torres / Lluís Planas
3 min
Alberto Jarabo, Francina Armengol i Biel Barceló.

PalmaNo li volen dir pacte, sinó acord. No agafen com a punt de partida els pactes anteriors, sinó un full en blanc. Volen que aquesta vegada sigui diferent. Ho serà per força, perquè els actors no són els mateixos. Tampoc volen que es repeteixi una imatge de ball de cadires i tenen clar que allò que primer es negociarà serà el projecte, el full de ruta del pacte, amb execucions concretes i calendaritzades. PSIB, Podem i MÉS comencen a negociar, els respectius líders ja han obert els contactes i les primeres reunions es produiran aquest mateix dimecres.

A diferència de les altres negociacions, es vol que aquesta sigui ràpida i que la setmana vinent es comencin a tancar acords. Passa davant el programa. És el primer que es tancarà. Retorn de les targetes sanitàries als immigrants, derogació del TIL i pacte educatiu, ecotaxa... les institucions i els càrrecs es deixen per més endavant. Si la socialista Francina Armengol va evitar posicionar­-se com a presidenta la nit electoral no és perquè no ho vulgui ser, sinó per no condicionar les negociacions, i així ha quedat clar en les seves declaracions després de l'Executiva que ha celebrat el PSIB.

La disputa per la presidència del Govern arribarà després de tancar l'acord programàtic. MÉS, d'entrada, juga fort i fa valer un suposat suport de Podem per assolir­-la. Vol fer valer que la suma amb Podem, que es pot interpretar com un vot de trencament, no només supera en sufragis el PSOE, sinó fins i tot el PP. En tenen 7.000 més que els populars. I aquest creixement, a més, es produeix quan els socialistes van cap avall.

Conscient d'això, Armengol ha volgut desactivar la força que fa valer MÉS donant una certa prioritat en les negociacions a Podem —ha dit que es reunirà primer amb Jarabo perquè té més representació que Barceló al Parlament— i remarcant que, tot i el retrocés patit, el PSIB segueix sent "la força d'esquerres més votada a les quatre illes". I a més ha deixat caure que MÉS no té representació a les Pitiüses. Ha reiterat que la presidència de les institucions no esdevindrà cap condició prèvia, però ella també ho vol ser.

Acords per separat i la incògnita de Podem

Dins un acord global per a les principals institucions, MÉS i Podem i intueixen que la batlia de Palma pot ser per a ells. Dins la direcció del PSIB s'admet que els de Ciutat no són uns bons resultats en comparació amb els d'altres punts i es fa pagar el mal paper a la direcció de Palma. És conegut que el candidat, José Hila, no era el que Armengol volia i, de fet, la direcció del PSIB no controla el partit a Palma. Els futurs socis ho saben i pensen que els socialistes podrien acabar acceptant com a mal menor que un d'ells es quedàs la vara de batle de Ciutat.

Per desactivar aquesta altra carta a favor de MÉS, Armengol vol evitar d'entrada un acord global de les tres formacions per a les principals institucions —Govern, consells i Cort— i ha dit que cadascuna s'haurà de pactar per separat i que per això el PSIB "donarà llibertat absoluta a tots els seus candidats perquè negociïn els seus pactes". I a tot això queda per aclarir si Podem entrarà en els governs de les institucions o es limitarà a donar suport extern després de tancar un acord programàtic. Els de Jarabo, que dissabte ha d'anar a Madrid a la reunió federal on Podem marcarà la seva estratègia a les comunitats, encara han de decidir això. Davant la possibilitat que no entrassin, Armengol ha dit que no li faria "cap por" governar en minoria.

El Govern no serà corrent. S'evitaran els compartiments estancs, les conselleries unicolors. I s'optarà per configurar una mena de 'Govern dels millors' situant al capdavant de cada departament i a la segona línia política (directors generals) experts que no estiguin necessàriament vinculats als respectius partits del pacte. A diferència d'altres ocasions, el tomb electoral ha estat tan contundent que tant PSIB com MÉS no tenen a disposició massa quadres de partit, perquè bona part d'ells hauran d'assumir responsabilitats de govern a escala municipal.

També a diferència de fa vuit anys, MÉS qui ocuparà un paper central en les negociaions perquè és, almenys abans de començar, l'enllaç o l'interlocutor entre PSIB i Podem, dues formacions que no es coneixen gaire. MÉS ha passat de ser menystingut en les negociacions del darrer pacte de progrés –UM només volia negociar amb el PSIB– a convertir­-se ara en una mena d'àrbitre. D'aquí que Armengol també hagi volgut donar prioritat a reunir-se amb Jarabo i remarcar que és el PSIB a qui li pertoca el lideratge com a força més votada de les tres.

stats