TEMA DEL DIA
Portada 21/07/2015

L'esquerra canviarà la llei perquè el PP no sigui clau per triar el director d'IB3

Tramitarà una reforma urgent i, en lloc de necessitar 40 diputats per elegir la cúpula de l'ens, només caldrà el suport de 36 parlamentaris i li bastarà amb El Pi

Q. Torres
3 min
El catedràtic Joan Oliver Araujo saluda el vicepresident Barceló abans del ple extraordinari d'aquest dimarts / ISAAC BUJ

PalmaL'esquerra tira pel dret. Després d'un primer intent per consensuar amb el PP una nova direcció per a la ràdio i televisió autonòmiques, ha acordat modificar la llei d'IB3 perquè no sigui necessari un acord amb els populars per poder fer efectiu el relleu. La decisió s'ha pres després que en el ple del Parlament d'aquest dimarts les forces progressistes –la resta també– hagin demanat la retirada de l'ordre del dia del punt previst per elegir un nou director general d'IB3 i els sis membres que s'han de renovar d'un consell de direcció (un d'ells el director general mateix) de nou membres. Segons l'esquerra, s'ha retirat aquest punt perquè no hi havia una proposta concreta i consensuada, ja que el PP no els havia donat cap resposta. Segons el PP, l'esquerra ha retirat aquest punt per discrepàncies internes, quan ha vist que ells podrien acceptar un dels noms de director general plantejats pels progressistes, concretament el del periodista menorquí Pere Bagur, proposat per MÉS per Menorca.

En qualsevol cas, la propera vegada que es parlarà d'IB3 en un ple del Parlament serà per modificar la llei actual, perquè l'esquerra ja ha acordat canviar-la de manera ràpida. Amb la llei actual, cal un suport de dos terços de la cambra (40 diputats de 59) per elegir els membres del consell de direcció d'IB3 i si no s'aconsegueix en una primera votació s'han de deixar passar sis mesos per fer una segona votació, en la qual només basta amb la majoria absoluta.

Els progressistes no volen esperar aquests sis mesos i ja han previst una modificació de la llei que podria ser aprovada al setembre i que permetrà elegir els membres del consell de direcció d'IB3 amb una majoria també qualificada però no tan dura, de tres cinquenes parts. Amb aquesta modificació només caldria una majoria de 36 diputats de 59, i això vol dir que els 34 diputats de l'esquerra i els tres d'El Pi serien suficients per aprovar un relleu en la direcció. Per altra banda, la modificació puntual d'aquesta llei, aprovada el 2011, evitarà que el director general d'IB3 hagi de ser un dels nou membres del consell de direcció de l'ens. I, finalment, s'aprofitarà per fer enrere la modificació que va aprovar el PP amb un decret llei el mandat passat perquè el conseller de Presidència assumís de manera transitòria les responsabilitats del director general.

Els progressistes descarten fer la modificació per la via del decret llei, que és el mecanisme que va emprar el PP just arribar i que ells varen criticar. Actuarien per la via d'urgència o amb una llei de lectura única per retallar els temps, i l'admissió a tràmit es podria fer efectiva aprofitant el ple extraordinari que s'haurà de fer aquest agost per validar el decret llei per modificar la Llei de comerç. L'aprovació definitiva de la modificació es produiria al setembre. I amb la modificació aprovada es podria elegir un nou director general d'IB3 i els sis membres del consell de direcció que o bé ja no hi són o bé ja han esgotat el mandat.

Paral·lelament a aquest procés, s'obrirà el debat sobre el nou model que s'haurà d'aplicar a IB3, i per fer-ho es preveu la creació de manera imminent d'un grup de treball en el qual participin experts, representants dels sectors implicats, grups polítics i el Govern mateix.

Si bé el Parlament no va discutir el punt d'IB3, sí que va elegir els tres síndics de comptes, que seran Joan Rosselló, a proposta del PSIB; Bernat Salvà, que es mantindrà a proposta del PP, i Fernando Toll, a proposta de Podem. També va aprovar proposar el catedràtic de Dret Constitucional Joan Oliver Araújo per a membre del Tribunal Constitucional.

stats