PATRIMONI
Portada 11/10/2015

L'Ajuntament de Pollença demanarà al propietari de la Fortalesa que hi permeti les visites

El Consell no té eines per fer complir la Llei de patrimoni històric

M. Bonnín
2 min
La Fortalesa es va construir durant el s.XVII per defensar la badia dels atacs corsaris. Foto: BALEARIC PROPERTIES

PollençaNo serà el Consell de Mallorca qui garanteixi les visites a la Fortalesa de Pollença, un BIC (Bé d'Interès Cultural) de propietat privada. L'Ajuntament té previst reunir-se amb els propietaris, després que s'ha assumit que la institució insular no té eines per garantir el nombre de visites a les quals obliga la Llei de patrimoni històric. Aquesta és la conclusió a què es va arribar en una reunió mantinguda entre el Consistori i el departament de Patrimoni, segons indicà el portaveu de l'equip de govern, Bartomeu Cifre Bennàssar.

L'article 34 de la Llei de patrimoni històric de les Illes Balears, que regula l'accés als BIC, estableix la visita pública dels béns "almenys quatre dies al mes i en dies i hores prèviament assenyalats". És una norma que no s'ha complit mai a la Fortalesa, sovint amb l'argument que l'accés és difícil, ja que la carretera que hi du té el pas restringit perquè passa per la base militar del Port.

Això no obstant, aquest raonament perd força pel fet que la construcció es lloga per celebrar-hi esdeveniments diversos, com bodes o rodatges de pel·lícules. Per altra banda, el far de la punta Avançada, al qual s'accedeix per la mateixa via, també va ser un dels candidats vistos amb bons ulls per l'Autoritat Portuària de Balears perquè es convertís en hotel.

La Fortalesa es va construir durant la primera meitat del segle XVII per defensar la badia de Pollença dels atacs corsaris i ha estat de diferents propietaris. La darrera vegada que va canviar de mans va ser el 2011, quan un financer britànic la comprà per devers 40 milions d'euros. La seva superfície fa quasi 90.000 metres quadrats.

Altres temes pendents

Altres qüestions que es tractaren en la reunió són l'aprovació del catàleg de Patrimoni, pendent de si s'hi inclouen les cases singulars del Port, o la possible delimitació del poblat de Bocchoris i la revaloració del patrimoni arqueològic pollencí.

stats