L'OBSERVATORI
Portada 11/01/2015

El Jonquet prepara una festa ajornada

La plataforma celebrarà amb retard els cinc anys de la declaració del barri com a BIC, però ara després que el Consell hagi aturat els plans de Cort

i
Lluís Planas
1 min
El barri del Jonquet es va declarar com a BIC fa cinc anys. ISAAC BUJ

PalmaEl Jonquet prepara una festa que hauria d'haver celebrat el novembre passat, concretament el dia 5 d'aquell mes, quan es compliren cinc anys d'ençà de la declaració del barri del Jonquet de Palma com a Bé d'Interès Cultural (BIC). Llavors la plataforma Salvem el Jonquet volia convocar una festa per commemorar l'efemèride, però es va trobar amb feines més urgents a fer. Aquells dies estaven redactant les al·legacions al Pla Especial de Protecció (PEP) de l'Ajuntament de Palma perquè el termini per presentar-les acabava aviat.

Cort no va acceptar aquelles al·legacions, però la feina no va ser debades. Ara el planejament de l'equip de govern del PP ha estat aturat pel departament de Patrimoni del Consell de Mallorca, que ha recordat allò obvi: que un pla de protecció ha de servir per protegir. La declaració com a BIC del Jonquet aconseguida ara fa cinc anys durant el Govern del Pacte, després d'una forta mobilització veïnal amb el suport de distintes entitats socials, finalment ha esdevingut clau. La Llei de patrimoni protegeix el barri per damunt de qualsevol altre planejament urbanístic.

No obstant això, des de la plataforma encara no s'atreveixen a cantar victòria. Convocaran en els propers dies la festa ajornada en el seu moment, però no per celebrar la 'salvació' definitiva del Jonquet, sinó just per celebrar, i recordar a tothom, que fa cinc anys que el barri va ser declarat BIC. Creuen que la fita s'ho val per si mateixa. I continuaran vigilants, adverteixen, perquè diuen que ja no es refien de res. L'equip de govern de Cort, després de rebre la galtada del Consell, assegurà que refaria el PEP tombat i el tornaria a aprovar abans que acabàs aquesta legislatura. Tornem-hi torna-hi.

stats