L'OBSERVATORI
Portada 21/12/2014

El Jonquet i els avaluadors de la Unesco

Palma aspira a ser Patrimoni Mundial com a "paisatge cultural sobre la mar", però no està disposada a assumir-ne el cost de protegir-ho

2 min
El barri del Jonquet es va declarar com a BIC fa cinc anys. ISAAC BUJ

Palma"Palma, paisatge cultural sobre la mar". Aquest és el lema de la candidatura de la ciutat per ser declarada Patrimoni Mundial de la Unesco. Ara imaginem la comissió avaluadora de visita a la ciutat, que no seria en tot cas fins d'aquí a uns anys, demanant sobre un exemple d'un barri que representi aquest paisatge singular de la ciutat sobre la mar. La resposta podria ser així: "Sí, miri, tenim el barri del Jonquet, que de fet ja teníem declarat com a Bé d'Interès Cultural, però sap què? hem perforat la façana marítima per fer dos pàrquings subterranis i un centre comercial dins el talús. Després hem construït un centenar de pisos que rompen la fesomia tradicional, però si no permetíem fer això, potser les promotores ens reclamaven uns doblers. I això, no: una cosa és tenir un BIC i una altra que això ens costi un euro protegir-ho".

Sembla que així seria mal de convèncer els avaluadors de la Unesco, però tanmateix ja és igualment difícil fer-ho sobre la possibilitat que l'Ajuntament de Palma hagués de pagar una elevada indemnització per impedir els projectes que desfigurarien el Jonquet. No hi ha llicències concedides, ni tan sols un pla de desenvolupament urbanístic aprovat. La jurisprudència és tan extensa sobre això com el llistat de deficiències de l'informe fet pels tècnics de Patrimoni sobre el pla especial de 'protecció' que el PP de Cort els va enviar. La protecció que ha de garantir el pla especial es deriva de la declaració com a BIC del Jonquet, és un mandat de la Llei de patrimoni en vigor i, per tant, preval sobre qualsevol altra qüestió urbanística, també sobre el desenvolupament dels projectes d'Acciona i Promociones Es Jonquet.

Un altre assumpte és que es consideri que la singularitat del Jonquet val més que aquests projectes, o més aviat si s'està disposat a pagar un cost per protegir-la, encara que sigui mínim. I aquí resideix la qüestió cabdal, perquè dins el departament d'Urbanisme de Cort sembla que es parteix de la base que el Jonquet no mereix ser BIC i que, per tant, la seva declaració no és més que un obstacle i la premissa és que qualsevol cosa que es faci allà tingui un "cost zero" per a Cort. S'haurà de preparar un bon argumentari per respondre als avaluadors de la Unesco, per explicar que Palma, que aspira a ser un "paisatge cultural sobre la mar" reconegut mundialment, és una ciutat que no està disposada a protegir-ho si això representa un cost. Potser tindran la sort que no ha tingut la plataforma del Jonquet davant l'Ajuntament.

stats