PALMA
Portada 30/12/2014

Isern destitueix el cap d'Informàtica per negar-se a signar factures per valor d'1,5 milions

El substitut les autoritzà el passat 26 de desembre, dia festiu, en concepte de la pròrroga del contracte amb T-Systems per al servei tecnològic de Cort, sobre la qual l'oposició ha denunciat irregularitats

Lluís Planas
3 min
El gerent de l'IMI, José Antonio García Bustos, i el tinent de batle Julio Martínez. AJ. DE PALMA

PalmaL'equip de govern de Mateu Isern ha destituït el cap d'Informàtica de l'Institut Municipal d'Innovació (IMI) per negar-se a signar i autoritzar la despesa per al pagament de factures per valor de 1.571.411 euros a l'empresa T-Systems, que té adjudicat el servei d'assistència tecnològica a l'Ajuntament de Palma. Les sis factures que es va negar a signar el treballador municipal corresponen als mesos d'octubre, novembre i desembre, just després que la direcció de l'IMI aprovàs una pròrroga del contracte amb T-Systems, per un any i un total de més de 6 milions d'euros i sobre la qual els grups de l'oposició ja denunciaren irregularitats en el seu moment. El substitut del cap d'Informàtica destituït signà finalment les factures i hi incorporà un informe favorable el passat 26 de desembre, dia de Sant Esteve i festiu, a partir de l'acord firmat també en la mateixa data pel tinent de batle d'Economia, Hisenda i Innovació, Julio Martínez, com a president de l'IMI.

És la segona destitució en aquest càrrec de l'IMI durant aquest mandat i en l'acord per escrit d'aquesta darrera, que fins a aquest dimarts no ha estat duit perquè sigui aprovat al consell rector de l'institut municipal, Martínez sosté que entre les funcions del cap d'àrea d'Informàtica figura "l'aprovació de la recepció dels serveis prestats pels proveïdors", amb els justificants de la realització de la despesa "degudament signats pel cap del servei o el funcionari delegat". Exposa ell mateix així que l'incompliment d'això, per negar-se a recepcionar les factures de la pròrroga del contracte amb T-Systems, ha motivat el cessament del cap d'Informàtica, que tornarà al mateix lloc que ocupava amb anterioritat al seu nomenament, i la seva substitució per un de nou, que finalment ha signat el pagament. Tot a proposta del gerent de l'IMI i mà dreta de Martínez, José Antonio García Bustos.

Un contracte polèmic signat el 2004

El contracte per a la "prestació integral dels serveis tecnològics i de qualitat de l'Ajuntament de Palma" va ser signat l'any 2004, sota el mandat de Catalina Cirer, i durant aquests deu anys ha estat motiu de polèmica per l'elevat cost i per les deficiències en el servei prestat per T-Systems, recollides en els informes fets pels mateixos tècnics municipals de l'IMI. En un darrer informe, abans de signar la pròrroga d'un any, els tècnics exposaren deficiències com la manca d'actualització de hardware i software, la falta de coordinació entre els tècnics de l'IMI i de T-Systems i la presa de decisions unilaterals de l'empresa i els retards reiterats de serveis i treballs.

Malgrat això, l'equip de govern de Mateu Isern aprovà el passat 23 de setembre una pròrroga d'un any per al contracte que s'extingia amb T-Systems, per més de 6 milions d'euros, i la justificava amb "la necessitat de planificar la finalització del contracte i la futura transferència si escau", i independentment de l'obligatòria de sis mesos per a l'empresa en el cas que hi hagi una nova adjudicació del servei. Els grups de l'oposició ja denunciaren el setembre aquest acord per considerar que presentava irregularitats, qüestió que ara reiteren davant la destitució del cap d'Informàtica de l'IMI per negar-se a signar el pagament de les factures per aquesta pròrroga.

El grup municipal del PSOE insisteix en "la necessitat de completar com més aviat millor el procés de deslligament i independència de l'IMI respecte de T-Systems, per tal de recuperar la gestió pública de les polítiques d'innovació tecnològica municipal i retornar als treballadors de l'institut el lloc que els hi correspon". Els socialistes consideren que el contracte de T-Systems "és el pitjor que li ha passat a l'IMI, ja que ha estat l'excusa per arraconar-ne els treballadors i ha donat via lliure a l'afany privatitzador del PP".

Per la seva banda, el grup de MÉS adverteix que "no hi ha cap garantia que T-Systems compleixi el contracte i el PP, en comptes d'exigir-li'n el compliment, canvia el responsable de recepcionar les factures". "Fa molta pudor", ha dit la regidora Neus Truyol, que ha considerat una "estafa" aquest contracte perquè l'empresa "ha incomplit el contracte reiteradament i el PP li prorroga perquè faci la feina que no ha fet abans, això sí, pagant religiosament 500.000 euros al mes".

stats