TECNOLOGIA
Portada 25/11/2014

El 80% dels balears que es connecten a internet ho fan amb un mòbil

L'accés a la xarxa arriba ja a 300.000 llars, una xifra que supera lleugerament la mitjana estatal

Jaume Perelló
2 min

Palma302.000 habitatges de Balears tenen accés a internet, fet que suposa un 78,4% del total, una xifra que supera la mitjana estatal (74,4%) i que situa les Illes en el quart lloc com les més connectades d'entre totes les comunitats autònomes.

Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, recollides per la Fundació IBIT, confirmen que en un any el nombre de connexions domèstiques a internet ha pujat 9 punts. Pel que fa a la qualitat del servei emprat, el 100% dels habitatges de les Illes amb accés a internet s'hi connecten a través de banda ampla.

L'ús de dispositius mòbils es dispara

A l'hora de connectar-se a la xarxa, els balears ho tenen clar. Els dispositius mòbils, "ja sigui l'smartphone, l'e-book o d'altres", assegura l'informe, ocupen el primer lloc, amb un 81,6%, mentre que els ordinadors portàtils (incloses també les tauletes) ja han quedat relegats al 76,6%. En ser una enquesta elaborada sobre usos a les llars, les dades no són excloents, ja que una mateixa persona pot fer servir un mòbil i després un ordinador portàtil. Això explica l'elevada xifra tant d'uns com d'altres dispositius, si bé definitivament els mòbils s'han imposat com a sistema de connexió.

Què hi fan?

A la pregunta de què és el que més fan quan entren a internet, els balears contesten prioritàriament rebre i enviar correus electrònics, cercar informació sobre béns i serveis, i en tercer lloc, informar-se mitjançat els mitjans de comunicació, que ja són la destinació del 76% de les connexions.

El 50% dels illencs que fan servir internet assegura que ha comprat mitjançant aquest sistema i més d'un 42% ho ha fet a països estrangers.

Gràfic dels habitatges amb accés a internet

Els ordinadors de sobretaula, que fa uns anys eren el primer sistema usat per navegar, ara ja són els tercers, amb "només" un 49,2% de les connexions que fan els balears. Així, ja més de la meitat dels ciutadans no fa servir el tradicional ordinador per connectar-se a internet. Les videoconsoles, que incorporen sistemes de joc 'on-line', ja representen el 36,7% de les connexions a internet.

Els menors, d'entre 10 i 15 anys, utilitzen preferentment l'ordinador a l'hora d'enganxar-se a la xarxa, mentre que 'només' el 59% s'hi connecta mitjançant un dispositiu mòbil, una mica menys que la mitjana estatal.

La freqüència d'ús també creix. D'aquesta manera, més del 80% de la població d'entre 16 i 74 anys ha utilitzat la xarxa durant els darrers 3 mesos, i 3 de cada 4 persones d'aquest grup ho fa diàriament.

El més significatiu és el creixement de les compres per internet, que ja arriba al 30% dels enquestats, 10 punts més que fa 5 anys.

Els que no van d'internet

L'anàlisi de les dades realitzada per la Fundació IBIT destaca que 82.613 llars de les Balears, xifra que representa un 21,6%, no tenen connexió a internet. El motiu principal que subscriuen prop de la meitat dels enquestats que no tenen accés a la xarxa és que "no el necessiten", mentre que un 42% dels que no en tenen diu que és perquè "els costos són massa elevats". Prop d'un 10% reconeixen que no ho fan perquè "hi tenen accés des d'un altre lloc".

stats