EDITORIAL
Portada 12/10/2015

IB3 torna a marcar l'agenda

El nou model no estarà enllestit fins al maig de l'any vinent

Ara Balears
2 min

PalmaDesprés d'uns dies sense el focus de l'actualitat a sobre, IB3 tornarà aquest dimarts a l'agenda política. El Parlament iniciarà els tràmits per modificar la llei que regula l'ens públic de ràdio i televisió autonòmic amb un objectiu: rebaixar la majoria necessària per elegir el futur director general de l'ens i els membres del consell de direcció. La modificació provocarà que el PP deixi de ser necessari per aconseguir un acord i, a la vegada, convertirà El Pi en determinant.

La conseqüència de la modificació és que s'accelerarà el procés per rellevar el director general en funcions, Pep Codony, un responsable en funcions i amb carnet del PP. Però el relleu de Codony no depèn només de la modificació legal, depèn sobretot de l'acord de les tres cinquenes parts del Parlament. Això vol dir que si fa uns mesos les forces del Pacte no es posaren d'acord per triar un nou director general, ara a aquests grups s'haurà de sumar El Pi, que per força ha de ser tingut en compte perquè és clau per formar la majoria necessària.

A la vista de com es desenvolupen les negociacions del Pacte i sense que hagi transcendit cap avanç a l'hora de concretar noms de futuribles directors generals, es podria donar el cas que s'aprovàs la modificació legislativa —podria passar en un mes— i el Parlament no tingués encara un substitut per a Codony.

Però, al marge del debat dels noms, el Parlament també encetarà aquest dimarts l'altre debat, el del model que ha de tenir l'ens públic i que és molt més transcendent que el del director general. A través d'una moció presentada per El Pi, s'activarà un òrgan ja previst a la llei d'IB3 i que mai no s'ha posat en marxa: el Consell assessor de continguts i programació. Aquest comitè assessor, que inclourà la participació de professionals, entre d'altres, s'haurà de constituir en un mes i tindrà mig any per elaborar una proposta de nou model i traslladar-la al Parlament. Això vol dir que si tot va bé, no es disposarà d'un nou model per aplicar a IB3 fins al maig de l'any que ve, justament un any després de les eleccions.

stats