OBSERVATORI
Portada 04/11/2014

IB3, diàleg per cobrir l'expedient?

El PP o no va de veres o vol deixar lligat el futur director de la tele per als propers sis anys

Quim Torres
2 min

PalmaEl mateix dia que en el ple del Parlament té lloc un dels debats més crispats sobre la gestió d'IB3, ple de retrets, crítiques i posicions aparentment irreconciliables, es produeix un acord entre tots els grups per demanar al Govern que iniciï un procés de diàleg amb tots els grups per pactar el nom del futur director general de l'ens públic. Com és que ara, a pocs mesos de les eleccions, el període en el qual s'incrementa la tensió, es pot registrar un acord quan no es va assolir just després de les eleccions, en un context molt més propici? Com és que ara el Govern aposta pel diàleg amb l'oposició quan no ho ha fet durant tota la legislatura? Una de dues: o l'aposta del Govern pel diàleg és per cobrir l'expedient o s'ha llegit tota la lletra petita de la llei i l'operació té més envergadura de la que pot semblar.

I la lletra petita de la llei d'IB3 diu que el director general s'elegeix per un període de sis anys i, per tant, podria ser que el PP nomenàs un director que quedaria durant la següent legislatura encara que els populars perdessin el Govern. Però els terminis abans de les eleccions són tan curts que si els populars volen culminar aquesta operació necessiten almenys un grup de l'oposició. El PP sap que si posa un nom sobre la taula l'estarà sentenciant i ja va fer passar José Manuel Ruiz com una proposta del sector audiovisual. Per tant, convindrà estar atents a les opcions del sector que, de moment, no ha fet cap proposta.

Ruiz no cobrarà sou públic. El candidat del PP a Calvià ha optat per renunciar a la plaça digitada d'alt càrrec que li havia preparat el Govern al Centre Balears Europa. Ruiz salva la cara i evita donar més carnassa a l'oposició municipal, però la jugada deixa retratat el Govern. El vicepresident Antonio Gómez no tenia mania a col·locar un candidat municipal en un càrrec públic a mida fins a les eleccions i que així pogués fer campanya amb sou públic. L'excusa emprada era que es vol potenciar el Centre Balears Europa a set mesos de les eleccions. Ara, en funció de si nomena algú altre en substitució de Gómez, es veurà si realment es volia potenciar aquest òrgan.

El vicepresident sol practicar l'"i tu més" amb l'oposició. No s'ha adonat que són precisament aquestes pràctiques les que fan que la ciutadania es cansi dels polítics. El Pacte, va venir a dir ahir, no només col·locava amb sou públic un candidat poc abans de les eleccions, sinó que tenia alts càrrecs que, durant els quatre anys, pràcticament no acudien al Centre Balears Europa i quan ho feien hi anaven en "calçons curts i xancletes". Potser s'estava referint al coordinador d'Esquerra Unida, Manel Carmona?

stats