PROCÉS INTERN
Portada 26/11/2014

Hila i Socias eviten l'enfrontament i fixen com a prioritat les polítiques socials

Els dos aspirants a les primàries del PSIB a Palma protagonitzen un debat 'amistós'

Q. Torres
3 min
Socias i Hila, abans del debat d'aquest dimecres a la seu de la UGT / ISAAC BUJ

PalmaL'únic debat entre els dos aspirants socialistes a liderar la candidatura a l'Ajuntament de Palma, José Hila i Ramon Socias, no ha estat en realitat un debat. Ha semblat més una concatenació de plantejaments coincidents, que només s'han diferenciat en matisos. Els dos candidats a les primàries de diumenge han evitat l'enfrontament, han optat per plantejar el seu discurs en contraposició al PP i han coincidit a fixar que la seva prioritat, si són batles, seran les polítiques socials.

Socias ha anunciat que aplicarà un pla de xoc per acabar amb les desigualtat socials, perquè no hi hagi cap nin que passi fam, per evitar que hi hagi persones grans desateses o dones maltractades. I ha anunciat que no esperarà cent dies, sinó que la primera setmana ja implicarà molt més l'Ajuntament en la lluita contra els desnonaments perquè els bancs deixaran de ser la prioritat. I Hila ha anunciat que la seva primera mesura si és batle serà un pla contra la pobresa infantil per garantir que els nins tinguin tres menjades, roba i llibres de text. El candidat favorit també ha anunciat la creació d'una oficina amb especialistes per assessorar la gent amb problemes amb els bancs i ha estat molt més concret a l'hora d'apuntar d'on sortiran els doblers per incrementar el pressupost social. Ha avançat que podrien sortir dels superàvits d'Emaya, per exemple.

També ha estat més concret Hila quan, en matèria de política econòmica, ha plantejat incentius fiscals per a les empreses turístiques que allarguin la temporada. Socias ha optat més criticar que les grans campanyes turístiques no han suposat el repartiment de la riquesa, sinó que s'han desenvolupat amb els pitjors salaris de la història per als treballadors de l'hoteleria. I ha plantejat la necessitat de millorar l'activitat econòmica i l'ocupació de qualitat. Tots dos han coincidit també a criticar el palau de congressos, però a defensar que se li ha de treure la màxima rendibilitat per a la ciutat; també tots dos han denunciat el retrocés del PP en mobilitat, han plantejat un increment de la xarxa de carrils bicis, una reducció de la "invasió" d'espai públic que suposen les terrasses, una millora del servei de neteja i del caràcter més social de la policia local i s'han mostrat d'acord a l'hora de qüestionar l'ordenança cívica.

Els dos aspirants han coincidit fins i tot en el vestuari i en la manera d'expressar-se. Tots dos s'han presentat davant uns 150 militants socialistes amb camisa blanca arremangada i sense corbata i tots dos han optat per fer totes les intervencions en castellà. Només han emprat el català en el torn de preguntes. Hila ha dut més la iniciativa que Socias a l'hora de marcar les prioritats, ha deixat sobre la taula propostes més concretes i ha deixat entreveure, amb exemples, un coneixement més exhaustiu de la política municipal. Socias ha optat més per la improvisació i per posar notes d'humor en les intervencions, ha abordat les qüestions amb contundència i, sense mostrar desconeixement, ha evitat concretar tant com el seu contrincant.

Tot i que en el transcurs del 'diàleg' entre candidats no s'han llançat retrets i han focalitzat totes les crítiques cap al PP, sí que es podria interpretar que algunes referències inicials d'Hila anaven dirigides a Socias. Per exemple, quan ha defensat que "és el moment d'una nova generació, de renovar el projecte socialista" des del "coneixement" de la ciutat. Mentre que Socias ha optat per no demanar el vot per ell i per no desmerèixer el seu contrincant, el candidat favorit de les primàries ha aprofitat el darrer torn per llançar proclames que tenen públic: "No volem Ciutat-Rodríguez", ha dit amb referència al president del PP de Palma, José María Rodríguez, "sinó una ciutat que defensi la justícia i la igualtat".

Entre els 150 espectadores que han seguit el debat a l'auditori de la seu de la UGT, hi havia l'exbatlessa de Palma Aina Calvo i diversos regidors socialistes o exconsellers del Govern d'Antich, com Aina Salom, Carles Manera i Bàrbara Galmés, entre d'altres. També hi era la secretària general dels socialistes de Mallorca, Sílvia Cano, però no la líder del PSIB, Aina Calvo. Les primàries dels socialistes de Palma es faran diumenge i només hi podran votar els 750 militants que el partit té a Ciutat.

stats