Portada 20/07/2015

El Govern suspèn l'obertura de grans superfícies mentre salva la Llei de comerç del Constitucional

No es donaran noves llicències mentre s'adapta la norma a les exigències de Madrid

A. Cortès
2 min
Neguerela a la reunió de la Comissió Assessora de Comerç. / I. BUJ

PalmaNo hi haurà noves obertures de grans superfícies; almenys, mentre es resol el front obert amb Madrid amb la Llei de comerç. Encara que si bé, 'de facto', tindrà els efectes d'una moratòria, només es tracta d'una suspensió temporal pel temps que es modifica la norma per salvar-la del Tribunal Constitucional. El Govern aprovarà aquesta mesura alhora que tramita els canvis necessaris a la llei per adaptar-la a les exigències de Madrid.

En la reunió de la Comissió Assessora de Comerç d'aquest dilluns, el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Neguerela, ha transmès als representants del sector la voluntat de garantir la continuïtat de la Llei balear de comerç aprovada pel Govern Bauzá i que el Consell de Ministres va anunciar divendres passat que recorreria parcialment al Tribunal Constitucional. Neguerela ha anunciat al sector que prendria "les mesures necessàries" per salvar la llei. Aquestes mesures passen per una modificació dels articles conflictius per tal d'adaptar-los a les exigències que planteja Madrid.

L'executiu de Mariano Rajoy veu en diferents preceptes de la llei invasions a competències estatals, com per exemple, l'establiment de les dimensions per considerar una gran superfície. També assegura que contravenen diverses lleis estatals. Recorrent la llei balear, l'Estat va dinamitar la moratòria a grans superfícies prevista pel Govern autonòmic.

Ara, la Conselleria de Neguerela estudia la fórmula per fer les modificacions a la llei i salvar-la del Constitucional. Serà un pic garantida la seva continuïtat quan es podrà dur endavant la moratòria a grans superfícies anunciada per la presidenta del Govern, Francina Armengol, en la seva investidura, i un dels compromisos adquirits pel PSIB en els acords de governabilitat amb MÉS i Podem.

Aquest dimarts, el conseller de Treball, Comerç i Indústria es reunirà amb els grups parlamentaris per tal de cercar el suport del Parlament en la modificació de la llei, que es podria fer o bé per tramitació ordinària o bé per decret llei. Serà a partir del moment en què s'iniciï qualsevol dels dos procediments i fins que Madrid retiri el recurs o el Constitucional es pronunciï mentre se suspengui cautelarment l'obertura de noves grans superfícies. Haurà de ser més endavant quan el Govern pugui aplicar la moratòria promesa.

Per altra banda, el PSIB ha registrat també aquest dilluns una proposició no de llei perquè el Parlament es posicioni del costat del Govern i insti Madrid a retirar el recurs presentat contra la Llei de comerç al Constitucional.

stats