CRISI DEL PACTE
Portada 22/09/2015

El Govern incomplirà el mandat del Parlament i no cessarà els dos alts càrrecs

L'Executiu mantindrà Juli Fuster i Pau Thomàs, tot i que la cambra els considera casos clars de nepotisme

Q. Torres
3 min
La consellera de Salut conversa amb Armengol després que el Parlament aprovàs demanar el cessament del seu marit / ISAAC BUJ

PalmaEl Govern no té intenció de destituir els dos alts càrrecs que aquest dimarts el ple del Parlament li ha exigit que cessi: el director general de l'IB-Salut, Juli Fuster, i l'assessor de la Conselleria de Treball, Pau Thomàs. La cambra ha aprovat una iniciativa del PP, amb el suport de Podem i de Ciutadans, que exigeix al Govern el cessament d'aquests dos alts càrrecs perquè els considera dos casos clars de nepotisme. Fuster és el marit de la consellera de Salut, Patrícia Gómez, de qui depèn orgànicament, i Thomàs és el fill del vicepresident del Parlament i exconseller de Salut, Vicenç Thomàs.

En un comunicat, fet públic just després de la votació, el Govern ha volgut reiterar que “tots els nomenaments d’alts càrrecs de l’Executiu autonòmic compleixen amb els criteris de transparència, idoneïtat i ètica per desenvolupar la tasca social que la ciutadania va encomanar”. En el comunicat, l'Executiu no diu en cap moment que complirà el mandat del Parlament. Sí que insisteix a confiar que l'episodi que s'ha viscut al Parlament aquest dimarts sigui “puntual” i considera que “en cap cas no afecta” els acords del Pacte.

Oficialment, l'Executiu tindrà sis mesos per complir l'acord del Parlament quan se li comuniqui. Però, al marge de la resposta oficial, fonts de l'Executiu han deixat clar als passadissos del Parlament que no se cessarà ni Juli Fuster ni Pau Thomàs perquè s'interpreta que la petició de la cambra no té força sobre l'Executiu més enllà d'expressar una voluntat política. L'Executiu tampoc no té intenció de fer enrere el nomenament de Francisco Fernández Terrés com a gerent de SITIBSA, malgrat que Podem insisteixi a demanar-ne la destitució.

Podem tornarà a plantejar la qüestió en una reunió de la comissió de seguiment del Pacte prevista per a aquest dimecres. Però el debat ja no serà només sobre aquest nomenament o sobre els nomenaments d'alts càrrecs, sinó sobre la crisi que s'ha obert entre els socis progressistes, una situació que se cercarà reconduir.

La portaveu de Podem al Parlament, Laura Camargo, ha considerat que el Govern ha de complir el mandat del Parlament i ha remarcat que el seu partit continuarà demanant la destitució dels dos alts càrrecs acordada aquest dimarts i de Fernández Terrés. “No podem continuar com si no hagués passat res”, ha apuntat. I ha advertit el Govern que “la tensió continuarà pujant” i que el seu partit “continuarà estirant la corda”. Amb tot, ha recordat que el seu partit no ha dit en cap moment que vulgui rompre el Pacte i ha assegurat que si el Govern el vol trencar haurà de ser ell qui ho faci.

Per part seva, la portaveu del PSIB al Parlament, Pilar Costa, ha recriminat a Podem que faci la “pinça” amb el PP, “el partit més corrupte o més investigat per corrupció d'aquesta comunitat”. I ha advertit que els socis del Pacte s'hauran de replantejar si les persones acudeixen a les reunions de la comissió de seguiment del Pacte tenen autoritat de les seves formacions per prendre decisions. El PSIB es queixa que s'havia acordat tractar la qüestió de Terrés en una comissió específica que no s'ha arribat a produir i que en una de les primeres reunions d'aquesta comissió Podem no va demanar el cessament de Terrés. El PSIB també considera “desmesurada” la posició de Podem i al·lega que Terrés ni té cap denúncia en contra ni cap causa judicial oberta.

stats